Τα θρεπτικά συστατικά που συχνά είναι μειωμένα στην διατροφή των εγκύων και ίσως χρειάζονται ενίσχυση είναι τα ακόλουθα: Σίδηρος, Ασβέστιο, Φολικό οξύ
Ασβέστιο:
Η διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις εγκύους είναι η ακόλουθη:
- 1,300 mg/ημέρα για γυναίκες <18 ετών
- 1,000 mg/ημέρα για γυναίκες >19 ετών
- Το ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για γυναίκες είναι 2,500 mg /ημέρα
Οι γυναίκες που δεν έχουν επαρκή αποθέματα ασβεστίου πριν από τη σύλληψη βρίσκονται σε κίνδυνο για απώλεια οστών.
Πλούσιες πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, και το γιαούρτι. Όσον αφορά τα λαχανικά, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το λάχανο αποτελούν καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ασβεστίου. Μικρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, και άλλα ψάρια τα οποία τρώγονται με τα κόκαλα τους, όπως ο γαύρος, καθώς επίσης και εμπλουτισμένοι με ασβέστιο φυσικοί χυμοί του εμπορίου είναι επίσης τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.
Σίδηρος:
Η διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις εγκύους είναι η ακόλουθη:
- 27 mg/ημέρα
- Ανώτερο επίπεδο πρόσληψης είναι 45 mg/ημέρα (IOM 2004)
Η διαιτητική πρόσληψη αναφοράς είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και εμπλουτισμένων τροφίμων.
Η πρόσληψη των φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο ή ταννικό οξύ (περιέχεται στο τσάι). Είναι προτιμότερη η πρόσληψη των συμπληρωμάτων σιδήρου μεταξύ των γευμάτων μαζί με χυμό φρούτων. Η βιταμίνη C που υπάρχει στον χυμό των φρούτων αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Φολικό οξύ:
Η διαιτητική πρόσληψη που αφορά τις εγκύους είναι η ακόλουθη:
- 600 mcg
- Ανώτερο επίπεδο πρόσληψης: <18 ετών: 800 mcg, >18 ετών: 1000 mcg/ημέρα
Η σύσταση της τιμής ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψης δημιουργήθηκε βασισμένη στην παραδοχή ότι 400 mcg θα προέρχονται από τρόφιμα που είναι καλές πηγές φολικού οξέος, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής .
Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου και συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Σπουδαίες πηγές φολικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, τα φιστίκια, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως μερικά είδη δημητριακών. Σε πολλές περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση 4 mg φιλικού οξέος ημερησίως τουλάχιστον 4 εβδομάδες προ της κυήσεως και για τους πρώτους 3 μήνες.
Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη