Σύμφωνα με αναφορές το 81% των πασχόντων δεν έχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα που έχουν εμφανίσει δεν έχουν επαρκώς αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί.
Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα τότε εμφανίζονται σαν μία ή πολλές κύστες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή των χειλιών. Οι κύστες αυτές σπάνε και αφήνουν ένα επώδυνο έλκος στην επιφάνεια των ιστών .
Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης και από την εμφάνιση της νόσου. Δηλαδή εάν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο έρπις ή είναι ένα επαναληπτικό κρούσμα της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα εάν η νόσος εμφανίζεται για πρώτη φορά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Τα συμπτώματα του πρώτου επεισοδίου του έρπητα μπορεί να εμφανίζονται και πάλι με κύστες στην γενετική ή στοματική περιοχή που αργότερα σπάνε και σχηματίζουν επώδυνα έλκη. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πυρετός, μυο-σκελετικοί πόνοι, πρησμένοι λεμφαδένες και πονοκέφαλοι.
Το δευτερογενές επεισόδιο έρπητα μπορεί να συμβεί συχνότερα μετά τον πρώτο χρόνο εκδήλωσης της νόσου και τα συμπτώματα παρουσιάζονται σε ηπιότερη μορφή. Με την πάροδο των χρόνων η συχνότητα εμφάνισης δευτερογενούς επεισοδίου έρπητα γίνεται όλο και πιο σπάνια και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που φέρεται. Πρόδρομα συμπτώματα εμφανίζονται στο 50% των ασθενών με έρπητα πριν την εκδήλωση κάποιου επόμενου επεισοδίου. Οι ασθενείς εμφανίζουν ενοχλήσεις σαν φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στην περιοχή που αργότερα θα εμφανιστούν οι κύστεις.
Η διάρκεια των συμπτωμάτων ενός επόμενου επεισοδίου έρπητα είναι σαφώς μικρότερη από την πρώτη και εμφανίζει λιγότερο πόνο στην ελκώδη περιοχή, λιγότερα γενικευμένα συμπτώματα και γρηγορότερο χρόνο επούλωσης.
Posted in: έρπητας