Διαβήτης Κύησης
Ως Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης ορίζεται η ποικίλου βαθμού παθολογική ανοχή των υδατανθράκων, με έναρξη, ή πρώτη διάγνωση, κατά την διάρκεια της παρούσας εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από την γλυκαιμική κατάσταση μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από συστηματική ιατρική παρακολούθηση αλλά και διαιτητικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της κυήσεως. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση ένταξη της υποψήφιας μητέρας σ’ ένα πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης θα επιτρέψει την ιδανική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου της και την φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Απαιτείται:
• Καταγραφή και έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης σε ημερήσια βάση σε ημερολόγιο όσο συχνά συστήνει ο γιατρός.
• Η προσπάθεια για μη αύξηση του βάρους περισσότερο από όσο χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
• Ωράριο κύριων και ενδιάμεσων γευμάτων: τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με διαφορά 5-6 ωρών, και τρία ενδιάμεσα μικρότερα (πρόγευμα, απογευματινό και κυρίως προ του ύπνου) / ημέρα. Το προ του ύπνου γεύμα είναι μεγάλης σημασίας γιατί μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης κέτωσης νηστείας και εμποδίζει την υπογλυκαιμία τις πρώτες πρωινές ώρες.
• Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και γλυκαιμικός δείκτης: μέτριος περιορισμός των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων, σε ποσοστό 45% των ολικών θερμίδων. Προτιμώνται κυρίως σύνθετοι και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατάνθρακες και κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, λαχανικά, όσπρια). Η ζάχαρη, τα μπισκότα, το κέικ, τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα επεξεργασμένα αμυλούχα προϊόντα, όπως είναι το άσπρο ψωμί, οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων είναι τρόφιμα τα οποία ανήκουν στα απλά σάκχαρα και καλό είναι να αποφεύγονται.
Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη