Το DHA προς εμπλουτισμό προκύπτει μέσω ζύμωσης μικροοργανισμών όπως το Crypthecodinium cohni, με την χρήση γλυκόζης και εκχυλίσματος ζύμης. Στην συνέχεια το έλαιο του συνθετικού DHA εκχυλίζεται με την βοήθεια ξήρανσης μέσω εξανίου (πετρελαιούχου προιόν που εξάγει με απόσταξη το έλαιο DHA)
Το ΑΑ στο εξανρθωποποιημένο αγελαδινό γάλα είναι προϊόν μυκήτων του εδάφους όπως η Mortierella alpina, ενώ η διαδικασία συλλογής είναι παρόμοια και με την χρήση εξανίου όπως με το DHA. Λόγω της αλληλεπίδρασης του ενός με το άλλο το ΑΑ πρέπει να υπάρχει σε διπλάσιες δόσεις για να μην καταστρέφεται και να είναι διαθέσιμο στο μωρό μέσω του ξένου γάλακτος από ότι το DHA.
To τελικό κατασκεύασμα αυτών των ελαίων δεν μπορεί να πλησιάσει την ανθρώπινη μορφή που συναντάται στο μητρικό γάλα. Οι κατασκευασμένες αυτές μορφές DHA και ΑΑ περιέχουν μόνο κατά 40-50% DHA και ΑΑ ενώ το υπόλοιπο μισό της μάζας τους είναι ηλιέλαιο .Περιέχουν επίσης 95% τριγλυκερίδια και 5% δυγλυκερίδια και σαπουνοποιήσιμα υλικά. Τα υπόλοιπα στοιχεία του ελαίου όπως κάποιες στερόλες δεν αποτελούν φυσιολογικά στοιχεία του μεταβολισμού των βρεφών. Παράλληλα αρκετές αλυσίδες DHA του προϊόντος εμπλουτισμού των ξένων γαλάτων φαίνεται να φέρει δύο αντί για ένα ελεύθερο μόριο DHA στην αλυσίδα των τριγλυκεριδίων του. Αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί επαρκώς μέσω της διάλυσης των λιπαρών οξέων από την λιπάση του εντέρου του μωρού σας. Το τελευταίο στοιχείο φαίνεται να είναι η αιτία σοβαρής διάρροια στα βρέφη και νεογέννητα. Συμπερασματικά καταλήγουμε πως τα λιπαρά οξέα DHA και ΑΑ που εμπλουτίζουν το ξένο γάλα δεν βοηθούν ως υπόσχονται την νευρολογική ανάπτυξη ή οπτική οξύτητα των νεογνών και βρεφών αλλά μπορεί να προκαλέσουν και παράπλευρες ασθένειες εξαιτίας της λήψης τους.