- Τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται από διάφορα γαστρεντερολογικά προβλήματα με κύριο την εκδήλωση διαρροϊκών επεισοδίων.
Από 0-6 μηνών η προστατευτική δράση του θηλασμού είναι μεγαλύτερη σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες και είναι άμεσα δοσοεξαρτώμενη με την συχνότητα και διάρκεια θηλασμού για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά που θηλάζουν περισσότερες φορές ή αποκλειστικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχουν 31 φορές λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης διάρροιας από ότι τα μωρά που δεν θηλάζουν τόσο. Για τους πρώτους 6 μήνες η δράση αυτή είναι 53 φορές μεγαλύτερη.Για παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών οι πιθανότητες εμφάνισης διάρροιας είναι 54 φορές μικρότερες.Ο θηλασμός επίσης μειώνει κατά 70 φορές τις πιθανότητες νοσηλείας από διαρροϊκά επεισόδια και 77 φορές την θνησιμότητα στα παιδιά που θηλάζουν. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται τόσο από την μεταφορά προστατευτικών αντισωμάτων αλλά και μέσω της μείωσης έκθεσης των βρεφών σε μολυσματικούς παράγοντες που εμπεριέχονται σε νερό ή χαμομήλι ή στην μη καλή καθαριότητα και αποστείρωση. Για να επωφεληθείτε από αυτή την προστασία προτείνεται να θηλάσετε το μωρό σας για τουλάχιστον 13 εβδομάδες ενώ η διάρκεια προστασίας αγγίζει και το 7ο έτος της ζωής.
- Τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού σε σημαντικό βαθμό.
Ο θηλασμός μειώνει κατά 30% την νοσηρότητα στα βρέφη, κατά 50% την ανάγκη νοσηλείας και κατά 60% την θνησιμότητα αυτών των ασθενειών. Τα δεδομένα δείχνουν την προστατευτική δράση του θηλασμού στην εκδήλωση επιδείνωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Έστω και η μερική έκθεση σε αγελαδινό γάλα των βρεφών πριν τους 4 μήνες τριπλασιάζει την πιθανότητα νοσηλείας λόγο σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης στα βρέφη. Ο αναπνευστικός συγκιτιακός ιός, που αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης βρογχιολίτιδας στα βρέφη εξουδετερώνεται μέσω των αντισωμάτων του μητρικού γάλακτος και έτσι τα βρέφη δεν νοσούν. Για να προσφέρετε την προστασία αυτή στο μωρό σας προτείνεται να θηλάσετε τουλάχιστον 15 εβδομάδες ενώ η διάρκεια της προστασίας που προσφέρεται είναι 7 χρόνια.
- Τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται έναντι της ωτίτιδας.
Αν και οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την προστασία δεν είναι αποσαφηνισμένοι πλήρως φαίνεται πως οι προστατευτικοί παράγοντες του μητρικού γάλακτος, η θέση θηλασμού και η έλλειψη επαφής με το στοιχεία του αγελαδινού γάλακτος φαίνεται να προστατεύουν. Οι έρευνες δείχνουν πως κανένα παιδί που θηλάζει τους πρώτους 6 μήνες δεν εμφανίζει ωτίτιδα έως και τα 3 χρόνια του σε αντίθεση με τα βρέφη που τρέφονταν μερικώς ή αποκλειστικά με ξένο γάλα το 10% των οποίων ανέπτυξε τέτοια προβλήματα. Η προστασία αυτή παρέχεται στα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον 4 μήνες και διαρκεί για 3 χρόνια.
- Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης σύνδρομου αιφνίδιου θανάτου (SIDS).
To σύνδρομο αυτό είναι σπάνιο όμως φαίνεται να μειώνεται ακόμα περισσότερο με τον θηλασμό. Έρευνες δείχνουν πως τα μωρά που θήλαζαν αποκλειστικά με την έξοδό τους από το μαιευτήριο είχαν 48 φορές μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου ενώ τις τελευταίες 2 ημέρες πριν την εκδήλωση αυτού η προστασία του θηλασμού αυξανόταν κατά 65%. Αντίστοιχη έρευνα δηλώνει ότι τα μωρά που τρέφονται με μπουκάλι έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης SIDS. Αν και ο τρόπος προστασίας δεν είναι γνωστός υποθέτεται πως η αντιαλλεργικές και ανοσολογικές ιδιότητες του γάλακτος παίζουν σημαντικό ρόλο.
- Τα μωρά που θηλάζουν έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων στην βρεφική ηλικία.
Η προστατευτική δράση του θηλασμού σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό για τα πρόωρα και τα πολύ πρόωρα μωρά ενώ φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τα κορίτσια έναντι των αγοριών. Η συνέχιση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού εξαρτά και την δράση των αντιβακτηριδιακών παραγόντων του μητρικού γάλακτος που χαρίζουν προστασία έως και τον 7ο μήνα της ζωής και οφείλεται στην σύνδεση των αντιβακτηριδιακών συστατικών του μητρικού γάλακτος με τα βακτηρίδια που πιθανόν να αποικίσουν το ουροποιητικό σύστημα.
- Ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει από τις βακτηριακές λοιμώξεις κατά 180 φορές περισσότερο όταν γίνεται αποκλειστικά αποτρέποντας την εκδήλωση σηψαιμίας στα βρέφη.
Η δράση αυτή οφείλεται στην πληθώρα προστατευτικών παραγόντων που παρέχεται μέσω του μητρικού γάλακτος.
- Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 10 φορές τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του μωρού.
- Προστατεύει από την εκδήλωση της σπάνιας νόσου acrodermatitis enteropathica που οφείλεται στην έλλειψη ψευδαργύρου στο μητρικό γάλα και εκδηλώνετε με εκτεταμένα δερματικά επεισόδια.
- Ο θηλασμός προστατεύει για τον πρώτο χρόνο της ζωής, με δοσοεξαρτώμενη δράση από το έκζεμα και τα εξανθήματα κατά 50%.Σε περίπτωση κληρονομικότητας η δράση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
- Ο θηλασμός προστατεύει από την εκδήλωση άσθματος στην παιδική ηλικία.
Όπως οι έρευνες δείχνουν η εισαγωγή ξένου γάλακτος στην διατροφή του μωρού σας πριν τον 4ο μήνα. Κάθε επιπλέον μήνας αποκλειστικού θηλασμού δείχνει να αυξάνει κατά 4% την προστασία του θηλασμού έναντι της εκδήλωσης άσθματος με μεγαλύτερη την επίδραση αυτού σε περίπτωση κληρονομικού ιστορικού.
- Κατά την διάρκεια του θηλασμού κανένα μωρό δεν εμφανίζει κοιλιοκάκη.
Η υγιέστερη ανάπτυξη του εντερικού επιθηλίου και η αποχή από γλουτένη στην διάρκεια του θηλασμού εμποδίζουν την εμφάνιση της νόσου.
- Ο θηλασμός προστατεύει από κολίτιδα λόγω μειωμένης έκθεσης των νεογνών στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος που αποτελεί κύριο παράγοντα εμφάνισης της νόσου.
- Ο θηλασμός μειώνει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου Ι
από 2%-26%.
Η δράση αυτή οφείλεται στην μη παραγωγή αντιγόνων ενάντια στα β κύτταρα του παγκρέατος που συνήθως συμβαίνει κατά την πρώιμη εισαγωγή αγελαδινού γάλακτος.
- Ο θηλασμός προστατεύει τους νεογιλούς από την τερηδόνα
- Ο θηλασμός μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και το χρονικό διάστημα λήψης θεραπευτικής αγωγής, καθώς το μητρικό γάλα είναι περισσότερο εύπεπτο και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τον οισοφάγο.
- Ο θηλασμός μειώνει την εμφάνιση της πυλωρικής στένωσης.
Οι λόγοι δεν είναι σαφώς διευκρινισμένοι αλλά φαίνεται πως το μητρικό γάλα μειώνει τον σπασμό και το οίδημα του πυλωρού.
- Η βουβωνοκήλη έχει 50% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης στα αγοράκια που θηλάζουν. Μάλλον ο θηλασμός ενισχύει την κάθοδο των όρχεων προς το γενετικό κανάλι.
- Ο θηλασμός προσφέρει έως και 60% προστασία έναντι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στα παιδιά.
- Ο θηλασμός προστατεύει έναντι της ρετινοπάθειας των προώρων
λόγω έλλειψης των λιπαρών οξέων DHA και ΑΑ που περιέχονται στο μητρικό γάλα και της βίτα καροτίνης. Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως στα πολύ χαμηλού βάρους νεογνά (<1500γρ) ενώ τα μωρά που παίρνουν μητρικό γάλα έχουν 58 φορές μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Posted in: Γιατί να θηλάσετε;