Το μωρό σας τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας ολοκληρώνει και τις τελευταίες ενέργειες ωρίμανσης των ιστών του. Κολυμπά και αλλάζει θέση συχνά, ενώ εώς και τις 36 εβδομάδες καθορίζει την θέση του, δηλαδή εάν θα βρίσκεται με το κεφαλάκι κάτω ή σε ισχιακή προβολή με το κεφαλάκι πάνω ή σε εγκάρσιο ή λοξό σχήμα. Τα περισσότερα μωρά επιλέγουν να μείνουν με το κεφαλάκι χαμηλά προς την λεκάνη της μητέρας.
Με την βοήθεια των Braxton hicks συσπάσεων το κεφαλάκι ή ο ποπός συνήθως βυθίζεται- κατεβαίνει στην λεκάνη και το μωρό εμπεδώνεται δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό. Η εμπέδωση μπορεί να συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τις τελευταίες ημέρες (στην διάρκεια του ψευδοτοκετου) αλλά και κατά την διάρκεια του τοκετού (συχνότερα στο δεύτερο ή τρίτο παιδί). Διαβάστε εδώ περισσότερα στοιχεία για την εμπέδωση και πως θα βοηθήσετε το μωρό σας να <<κατέβει>>.
Επίσης το μωρό σας προσδιορίζει την θέση του μέσα στην λεκάνη, δηλαδή το προς τα που θα κοιτάει έτσι ώστε να χωρέσει και να περάσει το γενετικό κανάλι. Οι διαφορετικές θέσεις στο τέλος της εγκυμοσύνης δεν είναι τόσο σημαντικές όσο στην διάρκεια του τοκετού και καθορίζονται τόσο από την ανατομία της μήτρας -λεκάνης, την διάθεση του μωρού σας αλλά και από την βαρύτητα. Το μωρό σας όσο ψηλότερα βρίσκεται στην λεκάνη και όσο μικρότερο είναι, έχει αρκετή άνεση κινήσεων και μπορεί συχνά να μεταβάλλει την θέση του κεφαλιού ή αλλιώς να κοιτάζει και να αλλάζει την <<οπτική του γωνία >>. Διαβάστε εδώ για την σημασία της θέσης του μωρού σας στην διάρκεια του τοκετού.
Τι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνη σας οι κινήσεις του μωρού σας είναι φυσιολογικό να μεταβάλλονται όχι όμως να μειώνονται σημαντικά. Σίγουρα ή ένταση αλλάζει καθώς η μάζα του μωρού μεταβάλλεται αλλά και η συχνότητα μπορεί ελάχιστα να πέσει μετά τις 28-34 εβδομάδες καθώς το μωρό σας έχει όλο και λιγότερο χώρο για να κινηθεί.
Τις τελευταίες επίσης 6-8 εβδομάδες ολοκληρώνεται και η ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού σας καθιστώντας το ικανό να ανταπεξέλθει αυτόνομα στην εξωμήτρια ζωή. Ταυτόχρονα οι αναπνευστικές του κινήσεις , που αντιστοιχούν στην προπόνηση των δικών του πνευμόνων για την φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία στην, αυξάνονται, ενώ το γαστρεντερολογικό του σύστημα ετοιμάζεται για την πρώτη κατάποση τροφής. Οι θηλαστικές κινήσεις των δαχτύλων εντατικοποιούνται και έτσι προετοιμάζεται το ίδιο για τον θηλασμό και την επιβίωση. Κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας μετράει για να προετοιμάσει το μωρό σας να ανταπεξέλθει σφίζοντας από υγεία στο νέο του περιβάλλον!
Posted in: Πώς και πότε προετοιμάζεται το σώμα και το μωρό για τον τοκετό