Η διατροφή μιας υγιούς, ενήλικης εγκύου αφορά σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής ενώ πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αν η δίαιτα που ακολουθείτε πριν την εγκυμοσύνη είναι ισορροπημένη, μικρές μόνο αλλαγές θα χρειαστούν για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Καθώς οι διατροφικές ανάγκες αλλά και προτιμήσεις θα αλλάζουν κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, υπάρχουν κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε αυτό το διάστημα. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι ενεργειακές ανάγκες παραμένουν ίδιες. Μετά από αυτό το τρίμηνο απαιτείται επιπρόσθετη ενέργεια για να ενισχύσει την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και τη γαλουχία μετά τον τοκετό. Οι επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται μπορούν να μεταφραστούν σε άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς, 1 με 2 μερίδες από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, 1 ως 2 μερίδες πρωτεΐνης (π.χ. 60 γρ. ψάρι, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, τυρί, 1 αυγό).
Οι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων καθημερινά ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες και να επιτευχθεί η επιθυμητή αύξηση βάρους. Οι ενεργειακές ανάγκες της εγκύου δεν είναι πολύ υψηλότερες από τις υπολογιζόμενες ενεργειακές ανάγκες για μια μη έγκυο γυναίκα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Η επιπλέον ενέργεια που απαιτείται είναι 340 kcal στο δεύτερο και 452 kcal στο τρίτο τρίμηνο.
Η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου ειδικά μετά τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10g περίπου ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κύριες πηγές πρωτεϊνών είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα. Προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, οι καρποί και οι σπόροι δημητριακών, αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης.
Καθοριστικό ρόλο για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αποτελεί το βάρος της μέλλουσας μητέρας. Η παχυσαρκία αποτελεί μια διαβητογόνο κατάσταση. Λόγω του ότι ο λιπώδης ιστός σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης από τις μη παχύσαρκες. Προβλήματα, επίσης παρατηρούνται κατά τον τοκετό, επιπλοκές στην αναισθησία, υπέρταση, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών, καθώς και άλλες ιατρικές επιπλοκές στις παχύσαρκες γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Posted in: διατροφή και εγκυμοσύνη