Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος γονιός είναι ο ύπνος του μωρού.
Ύπνος του μωρού : Πώς και πού θα κοιμηθεί το μωρό μου; Πόσες ώρες και τι ώρες θα κοιμηθεί;
Έχοντας μεγαλώσει σε μια κοινωνία που οι περισσότεροι “ειδικοί” συστήνουν την απομάκρυνση του βρέφους από τους γονείς και το ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν τα μωρά να κοιμούνται συνεχόμενα τις ώρες που μας εξυπηρετούν , οι προσδοκίες μας αυξάνονται και δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
Από ιστορικής άποψης το να κοιμάται μόνο του ένα μωρό είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20 ου αιώνα . Πριν απ αυτό στις περισσότερες κοινωνίες τα μωρά κοιμόντουσαν μαζί με τους γονείς τους.
Τι σημαίνει κανονικός ύπνος για ένα βρέφος και τι προσδοκίες πρέπει να έχουμε από μας και τα παιδιά μας τη νύχτα;
Τα βρέφη είναι απόλυτα εξαρτημένα το πρώτο διάστημα από τη μητέρα τους. Επίσης έχουν ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν και την ημέρα αλλά και τη νύχτα. Ο πρώτος βασικός λόγος που τα βρέφη δεν κοιμούνται συνεχόμενα είναι αναπτυξιακός. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ραγδαία κατά την διάρκεια του ελαφριού ύπνου. Ο δεύτερος λόγος είναι η επιβίωσή τους. Ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα για να επικοινωνήσουν ανάγκες όπως η πείνα , η δίψα, το κρύο, η ζέστη, ότι έχουν βραχεί κτλ. Έχουν ανάγκη από μικρά και συχνά γεύματα καθώς το στομάχι τους είναι μικρό και το μητρικό γάλα ελαφρύ και εύπεπτο. Το βιολογικό ρολόι των μωρών δεν είναι ρυθμισμένο όπως των ενηλίκων. Καθώς περνάμε από τις φάσεις του ελαφριού ύπνου σε βαθύ ύπνο εμείς οι ενήλικες έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε αυτά τα μικροξυπνήματα , αλλάζοντας πλευρό και χωρίς να ξυπνάμε τελείως σε αντίθεση με τα μωρά και τα νήπια που δεν έχουν την αναπτυξιακή ωριμότητα να το κάνουν αυτό. Όσο το μωρό ωριμάζει το ίδιο θα συμβεί και στον κύκλο του ύπνου του.
Πώς μεταβάλλεται ο ύπνος ανά ηλικία;
Ένα φυσιολογικό συνεχόμενο ωράριο για ένα μωρό θα μπορούσε να είναι ένα πεντάωρο και αυτό ανάλογα το μωρό. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών έχει παρατηρηθεί ότι τους πρώτους 6 μήνες ξυπνάνε συχνά τη νύχτα και μετά μειώνονται οι νυχτερινές αφυπνίσεις. Ορισμένα παιδιά όμως χρειάζονται να φτάσουν και δύο χρονών μέχρι να κοιμηθούν και πέντε με εφτά ώρες σερί. Πολλά μωρά αρχίζουν να ξυπνάνε συχνά μετά τους έξι μήνες λόγω του άγχους αποχωρισμού ή λόγω της οδοντοφυΐας. Τα νήπια δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να ακολουθήσουν ένα πλάνο ύπνου αν δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες.
Ποιες συνθήκες θα πρέπει να δημιουργήσουμε για έναν καλύτερο ύπνο στα βρέφη;
Κάποια βήματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν για να κοιμίζουμε το μωρό μας είναι
- η δημιουργία ρουτίνας, δημιουργούμε 2-3 συγκεκριμένες διαδικασίες πριν ακολουθήσει ο ύπνος. πχ απαλή μουσική ή διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο. Η ρουτίνα αυτή θα πρέπει να ξεκινάει μια -δυο ώρες πριν όπου θα χαλαρώνουν οι τόνοι , το παιχνίδι θα γίνεται πιο ήπιο.
- Θα χαμηλώνουμε τα φώτα και θα απομακρύνουμε συσκευές όπως τηλεόραση και κινητά. Η έκθεση σε τηλεόραση και κινητό πριν τον ύπνο δεν βοηθάει στη έλευση της μελατονίνης.
- Αποφυγή τροφών με ζάχαρη πριν τον ύπνο διότι προκαλούν υπερδιέγερση
- εάν θηλάζουμε το μωρό μπορεί να αποκοιμηθεί στο στήθος
- Αγκαλιά και απαλά τραγουδάκια . Αν το μωρό είναι μικρό μπορείτε να περπατήσετε και να αποκοιμηθεί στα χέρια σας. Αφήστε το από την αγκαλιά σας μετά από δεκαπέντε λεπτά να έχει περάσει στο βαθύ ύπνο.
Τι ρόλο παίζει η εκπαίδευση ύπνου;
Πολλοί γονείς έχοντας προσδοκίες ότι το μωρό τους θα κοιμάται πολλές ώρες. Μη έχοντας προετοιμαστεί για τα φυσιολογικά ξυπνήματα ενός μωρού σε συνδυασμό με την κούραση που τους καταβάλλει , καταφεύγουν στην εκπαίδευση ύπνου. Παλαιότερα υπήρχαν πολλοί υποστηρικτές (ακόμα και σήμερα) της άποψης ότι το μωρό θα πρέπει να αφήνεται να κοιμάται μόνο του , ακόμα και αν κλαίει ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει. Νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτές οι τεχνικές μπορούν να έχουν επιβλαβείς ψυχολογικές επιπτώσεις στο μωρό καθώς αυξάνουν την ορμόνη του άγχους. Ένα βρέφος δεν είναι νευρολογικά και αναπτυξιακά ικανό να ηρεμήσει τον εαυτό του και να αποκοιμηθεί.
Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή τα παιδιά μας θα κοιμούνται όλη νύχτα και θα έχουμε ξεχάσει τις δυσκολίες.
Έλενα Κοντογιαννη
Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γονέων από τη Attachment Parenting
Δηλώστε τώρα συμμετοχή στο σεμινάριο του all4baby με θέμα τον ύπνο του μωρού σας και λάβετε πλήρη καθοδήγηση στο πώς θα γίνετε αποτελεσματικότεροι στις επιθυμίες του μωρού και τις δικές σας–> https://www.facebook.com/events/2210537605679160/