Το μητρικό γάλα περνά διαφορετικές φάσεις ποιότητας, ποσότητας και παραγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερεί για λόγους προφανής ή όχι και τόσο. Η μαία μας Γεωργία Λεζέ και σύμβουλος θηλασμού IBCLC συμβουλεύει κάθε μαμά για τον μητρικό θηλασμό για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.
Φυσιολογικά το γάλα θα κατέβει…
Μετά τις πρώτες 48- 72 ώρες οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εμπειρία συμπτωμάτων βάρους στο στήθος, θερμοκρασίας, μεγαλύτερης ροής γάλακτος κ.λ.π. Τα σημεία αυτά υποδεικνύουν την έναρξη της δεύτερης φάσης της γαλακτογέννεσης που οι περισσότερες θηλάζουσες χαρακτηρίζουν πως << ήρθε το γάλα>>. Ωστόσο σε περίπου 2 στις 10 (12,5%) γυναίκες κυρίως πρωτότοκες το γάλα μπορεί να καθυστερήσει να έρθει χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα κάτι ανησυχητικό.
Γιατί μπορεί να καθυστερεί να κατέβει το γάλα;
Η καθυστέρηση του <<δεύτερου γάλακτος>> μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες προ εγκυμοσύνης ή στην ίδια την εγκυμοσύνη ,τον τοκετό αλλά και την διαθεσιμότητά σας ή την φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε μετά τον τοκετό σας που ακολουθήσατε μετά τον τοκετό. Δηλαδή
Προ τοκετού :
- Η μεγάλη πρόσληψη βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Το υψηλό BMI προ εγκυμοσύνης
- Η χρήση κορτιζόνης για τους πνεύμονες του μωρού
- Ο διαβήτης που ρυθμίζεται με ινσουλίνη
- Οι εισέχουσες ή επίπεδες θηλές
- Εάν είναι το πρώτο σας μωρό, αυτό μπορεί να αποτελεί έναν επιβαρρυντικό παράγοντα
Κατά την διάρκεια του τοκετού:
- Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (άγχος) στον τοκετό
- Πρόωρος τοκετός (το γάλα μπορεί να καθυστερήσει έως και 14 ημέρες)
- Μεγάλη διάρκεια τοκετού
- Η εξάντληση της μητέρας κατά την διάρκεια του τοκετού
- Μεγάλη διάρκεια της εξώθησης στον τοκετό
- Επείγουσα καισαρική τομή
- Αιμορραγία στον τοκετό
Μετά τον τοκετό :
- Η συστηματική ή αποκλειστική χρήση ξένου γάλακτος πριν την έναρξη της γαλουχίας
- Αν δεν κάνετε συνδιαμονή με το μωρό σας, δηλαδή δεν μοιράζεστε εξαρχής το ίδιο δωμάτιο.
- Η χρήση πιπίλας, ζαχαρόνερου , χαμομηλιού κ.λ.π.
- Η λανθασμένη συμβουλευτική ή παρατήρηση επί του θηλασμού σχετικά με το πόσο παραγωγικός είναι ή σωστά γίνεται από τη μητέρα και το μωρό.
- Η χρήση εργομετρίνης τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό για την σύσπαση της μήτρας
- Χρήση αντιισταμινικών ή και κορτικοστεροειδών ή φαρμάκων που περιέχουν επινεφρίνη όπως σκευάσμαστα για την καταπολέμηση της ρινικής συμφόρησης ή των συμπτωμάτων γρίπης
- Υψηλό βάρος γέννησης για το πρώτο σας παιδάκι.
Τα στοιχεία αυτά όταν εμπεριέχονται στο ιστορικό σας δεν σημαίνει πως σίγουρα δεν θα έχετε γάλα στο 3ο 24ωρο αλλά πως μπορεί να σας εμποδίσουν να έχετε! Εννοείται συνίσταται η εξακολούθηση της προσπάθειας.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία του μωρού σας;
Είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των γυναικών που θα χρειαστεί να κάνουν κάποια πράγματα περαιτέρω σχετικά με την γαλουχία μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα της παραγωγής. Καθότι μειωμένη παραγωγή γάλακτος σημαίνει μειωμένη πρόσληψη και άρα μεγαλύτερη απώλεια βάρους , του μωρού σας τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση, με ταυτόχρονη ή ενδεχόμενη αύξηση του ικτέρου, λυθαργικότητα, μειωμένα σάκχαρα αίματος κ.λ.π. Τα προηγούμενα δεν είναι πάντα εμφανιζόμενα σε περιπτώσεις καθυστέρησης του γάλακτος, απλά εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε κάποια τέτοια σενάρια.
Συμβουλεύεστε να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας με κατάλληλη συμβουλευτική θηλασμού για να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε με τον θηλασμό.
Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που καθυστερεί να κατέβει το γάλα;
Η απάντηση δυστυχώς σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα για να είναι επιτυχημένη και το δυνατόν πιο εύκολη η προσπάθειά σας. Ωστόσ μερικές γενικές αρχές ισχύουν πάντα
- Εφαρμόστε επαφή δέρμα με δέρμα
- Ζητείστε βοήθεια για την σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και την εξέταση ενός παραγωγικού θηλασμού
- Εάν το μωρό δεν θηλάζει ξεκινήστε άμεσα τις αντλήσεις με το χέρι ή το θήλαστρο. Η διαλογή μεταξύ των δύο θα πρέπει να γίνει όχι με γνώμονα την ευκολία αλλά με γνώμονα την παραγωγικότητα στην άλμεξη του στήθους. Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο που απλά τραβάει την θηλή σας χωρίς να βγάζει γάλα. Με το χέρι συνήθως η άλμεξη είναι περισσότερο παραγωγική και άρα πιο αποτελεσματική για να σας κατέβει το γάλα.
- Σταματήστε την χρήση φαρμακευτικής αγωγής όπως αναφέρετε προηγουμένως καθώς καθυστερείτε ορμονολικά το γάλα σας.
- Ενθαρρύνεται την συχνή προσφορά του στήθους σας προς το μωρό σας και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν τις αντλήσεις σας καθημερινά μέχρι να αποκαταστήσετε το πρόβλημα.
- Δώστε λίγο χρόνο στον ευατό σας να αναρρώσει από τον τοκετό ή από μια δύσκολη εγκυμοσύνη
- Κυρίως όμως ΜΗΝ τα παρατάτε. Σίγουρα θα κατέβει το γάλα σας όσο το ζητάτε!
Η μαία μας Γεωργία Λεζέ σύμβουλος θηλασμού IBCLC βρίσκεται δίπλα σε κάθε μητέρα ο δικός της σύμβουλος στον μητρικό θηλασμό και μαζί μπορείτε να τα καταφέρετε. Κλείστε ΤΩΡΑ το δικό σας ραντεβού κατ’οίκον ή στο μαιευτήριο και λύστε κάθε πρόβλημα. Εποικοινωνήστε μαζί μας!