Εισαγωγή
Από τις συχνότερες, πιο έγκυρες και καθοριστικές απορίες μίας εγκύου είναι τα κιλά της εγκυμοσύνης. Σημαντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη όμως μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προτάσεις διεθνών οργανισμών πάνω στο θέμα αυτό. Διατηρείστε την καλή σας υγεία και την υγεία του μωρού σας μέσα από ένα υγιεινό διαιτολόγιο και στην εγκυμοσύνη!
βάρος στην εγκυμοσύνη
Πόσα κιλά συνίσταται να πάρετε στην εγκυμοσύνη;
Τα κιλά που χαρακτηρίζονται φυσιολογική πρόσληψη για την εγκυμοσύνη εξαρτάται κατά πολύ από το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη και αν κυοφορείτε ένα η παραπάνω μωρά.
Κιλά σε μια εγκυμοσύνη που κυοφορείται ένα μωρό
Συγκεκριμένα εάν πριν την εγκυμοσύνη είχατε ….
Δείκτη Μάζας Σώματος BMI<18,5 (Χαμηλό Βάρος)
Στην εγκυμοσύνη η συνολική προτεινόμενη πρόσληψη βάρους σας συνίσταται να βρίσκεται μεταξύ 12,7 και 18,1κιλών. Η εβδομαδιαία δε πρόσληψη βάρους σας στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο συνίσταται να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 600 γραμμαρίων.
Δείκτη Μάζας Σώματος BMI >= 18.5-24,9 (Κανονικό Βάρος)
Στην εγκυμοσύνη η συνολική προτεινόμενη πρόσληψη βάρους σας συνίσταται να βρίσκεται μεταξύ 11,3 και 15,8 κιλών. Η εβδομαδιαία δε πρόσληψη βάρους σας στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο συνίσταται να κυμαίνεται μεταξύ 340 και 450 γραμμαρίων.
Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ> 25-29,9 (Υπέρβαρος )
Στην εγκυμοσύνη η συνολική προτεινόμενη πρόσληψη βάρους σας συνίσταται να βρίσκεται μεταξύ 6,8 και 11,3 κιλών. Η εβδομαδιαία δε πρόσληψη βάρους σας στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο συνίσταται να κυμαίνεται μεταξύ 340 και 450 γραμμαρίων.
Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ>30 (Παχύσαρκος)
Στην εγκυμοσύνη η συνολική προτεινόμενη πρόσληψη βάρους σας συνίσταται να βρίσκεται μεταξύ 4,9 και 9 κιλών. Η εβδομαδιαία δε πρόσληψη βάρους σας στο δεύτερο και τρίτο
Σε μια δίδυμη εγκυμοσύνη
Οι ανάγκες είναι περισσότερες και έτσι η προτεινόμενη πρόσληψη βάρους σύμφωνα με το επίπεδο του δείκτη μάζας σώματος είναι..
Δείκτη Μάζας Σώματος BMI >= 18.5-24,9 (Κανονικό Βάρος)
Η προτεινόμενη πρόσληψη βάρους για την δίδυμη εγκυμοσύνη είναι από 16,8 έως 24 κιλά.
Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ> 25-29,9 (Υπέρβαρος )
Η προτεινόμενη πρόσληψη βάρους για την δίδυμη εγκυμοσύνη είναι από 14 έως 22,7 κιλά.
Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ>30 (Παχύσαρκος)
Η προτεινόμενη πρόσληψη βάρους για την δίδυμη εγκυμοσύνη είναι από 11,4 έως 19 κιλά.
Στο all4baby η μαιευτική φροντίδα που παρέχουμε είναι με κατεύθυνση την δική σας επιλογή. Στεκόμαστε δίπλα σας ο δικός σας σύμμαχος στην μητρότητα!
Κάθε μια από εσάς μπορεί να προετοιμαστεί για τον τοκετό, τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού της. Η προετοιμασία γίνεται μέσα από μαθήματα τοκετού, θηλασμού και φροντίδας μωρού στην εγκυμοσύνη από το κέντρο μας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για αυτό από την γραμματεία στο all4baby. Κλείστε τώρα τη δική σας θέση και προετοιμαστείτε για το δικό σας τοκετό στο κέντρο μας. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού του all4baby, του θηλασμού και φροντίδας μωρού.
Στο all4baby θα βρεις το δικό σου σύμμαχο για τη μητρότητα!
Posted in: βάρος στην εγκυμοσύνη
Μπορούν τα δικά σας κιλά να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού σας;
Έρευνες δείχνουν πως η φυσιολογική πρόσληψη βάρους σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες ευνοεί και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την αποφυγή επιπλοκών στην εγκυμοσύνη όπως ο πρόωρος τοκετός και τα χαμηλού βάρους γέννησης μωρά.
Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει ή να είναι το ίδιο σημαντικό για το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες εγκύους.
Εάν λοιπόν ο δείκτης μάζας σώματός σας είναι μεγαλύτερος από το κανονικό τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι ασφαλές για εσάς να πάρετε ακόμα και λιγότερα κιλά. Νέες έρευνες δείχνουν πως ακόμα και η πρόσληψη 2,7 με 6,4 κιλών είναι αποδεκτές για τις υπέρβαρες εγκύους (ΔΜΣ>25-29,9) και δεν φαίνεται να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης τους ή την υγεία των μωρών τους.
Ίδιες προτάσεις γίνονται και στις παχύσαρκες εγκύους (ΔΜΣ>30) διότι η μειωμένη πρόσληψη βάρους φαίνεται να μειώνει αισθητά επιπλοκές τις εγκυμοσύνης όπως η καισαρική τομή, η μακροσωμία, η κατακράτηση κιλών μετά την εγκυμοσύνη κ.λ.π. Τα πλεονεκτήματα αυτά φαίνεται να υπερισχύουν της περίπτωσης γέννησης ενός μικρού σε βάρος μωρό σε αυτή τη κατηγορία εγκύων.
Posted in: βάρος στην εγκυμοσύνη
Τι μπορεί να συμβεί εάν πάρετε περισσότερα κιλά στην εγκυμοσύνη;
Η σχέση της ανάπτυξης επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και της αυξημένης πρόσληψης βάρους είναι άμεση.
Συγκεκριμένα εάν μια γυναίκα πάρει περισσότερα κιλά στην εγκυμοσύνη από ότι συνιστάται σύμφωνα με τον ΙΟΜ, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες το μωρό της να έχει αυξημένο βάρος κατά την γέννηση. Η αύξηση της πρόσληψης βάρους οδηγεί κατά μέσω όρο στην αύξηση του βάρους γέννησης ανάμεσα σε γυναίκες της λευκής φυλής κατά 200γρ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι περισσότερο εμφανές στις γυναίκες με BMI<29kg/m2.
Η γέννηση μακροσωμικών ή μεγάλων για την ηλικία κύησης μωρών έχει άμεση σχέση με την αυξημένη πρόσληψη βάρους από την μητέρα στην εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα από τον ρυθμό πρόσληψης βάρους οι μητέρες είτε παίρνουν 230 γραμμάρια την εβδομάδα είτε 400 γραμμάρια την εβδομάδα διανύουν τον ίδιο κίνδυνο το μωρό τους να έχει αυξημένο βάρος στην γέννηση.
Το ενδεχόμενο της μακροσωμίας (βάρος γέννησης >4.500γρ) αυξάνεται θετικά εάν η πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη ξεπεράσει κατά 4 ή περισσότερα, τα προτεινόμενα για εσάς κιλά της εγκυμοσύνης.
Επιπρόσθετα η αυξημένη πρόσληψη βάρους οδηγεί σε αύξηση της κατακράτησης βάρους μετά τον τοκετό τόσο μετά από τις πρώτες 6 έως 11 εβδομάδες όσο και μετά από 18 μήνες. Τέλος η αυξημένη πρόσληψη βάρους οδηγεί και σε αυξημένο βάρος κατά την έναρξη μιας επόμενης εγκυμοσύνης και την συνολική αύξηση του ποσοστού των γυναικών που θα γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες στην μετέπειτα ζωή τους.
Posted in: βάρος στην εγκυμοσύνη
Τι μπορεί να συμβεί εάν πάρετε λιγότερα κιλά στην εγκυμοσύνη;
Η εμφάνιση επιπλοκών στην εγκυμοσύνη έχει άμεση σχέση τόσο με την πρόσληψη βάρους όσο και με το ήδη υπάρχον BMI της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη.
Η πρόσληψη μικρότερου βάρους από το προτεινόμενο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΟΜ οδηγεί σε μειωμένο βάρος γέννησης των μωρών όταν το αρχικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη ήταν φυσιολογικό.
Εάν το ΒΜΙ πριν την εγκυμοσύνη ήταν μεγαλύτερο από 25kg/m2 τότε οι έρευνες δείχνουν πως η πρόσληψη μικρότερου βάρους στην εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει το βάρος γέννησης του μωρού ή την εμφάνιση παράπλευρων επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Αντίθετα μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της επιπλοκές που αυτή μπορεί να εμφανίσει στην εγκυμοσύνη.
Posted in: βάρος στην εγκυμοσύνη
Πηγή
Siega-Riz M.A., et.al. ,2012,AJOG, A systematic review of outcomes of maternal weight gain according to the Institute of Medicine recommendations: birthweight, fetal growth, and postpartum weight retention
< http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002937809007686>
Cunningham, F.G.,et.al. 2010, Williams Obstetrics , US: McGRaw-Hill Companies.
3 Comments