Η πρώτη αίσθηση κινήσεων του εμβρύου από την μανούλα είναι πραγματικά “αποκαλυπτική”. Εκείνο δίνει το “παρών” προκαλώντας κίνηση στην κοιλίτσα της, ενώ εκείνη πλέον συνειδητοποιεί πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του!Ερωτήσεις του τύπου “Σε κλωτσάει;” ή όπως “Το ακούς το μωρό σου;” γίνονται όλο και πιο συχνά.Η μέλλουσα μανούλα βιώνει το πιο γλυκό χάδι της πιο σημαντικής περιόδου της ζωής της. Οι κινήσεις όμως του μωρού της έχουν να “μας πουν” πολλά από ιατρικής άποψης για την ανάπτυξή του.
Η κίνηση του σώματος ξεκινά από την εμβρυική ηλικία. Οι κινήσεις του εμβρύου είναι αυτόνομες, χωρίς την δική σου βούληση. Η εμφάνιση και η ύπαρξη των εμβρυικών κινήσεων αποτελεί έναν δείκτη καλής υγείας του μωρού σου. Μάθετε για την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά των εμβρυικών κινήσεων, από πότε και πώς θα καταλάβετε ότι συμβαίνουν.
Πότε ξεκινά να κινείται το έμβρυο;
Οι κινήσεις του εμβρύου ξεκινούν από την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου και συνεχίζουν έως το τέλος αυτής.
Από την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωρό σου εμφανίζει ακανόνιστες εμβρυικές κινήσεις που δεν λείπουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από 13 λεπτά έως και τις 32 εβδομάδες.
Στο τρίτο τρίμηνο το μωρό σου υιοθετεί μια διαφορετική συμπεριφορά που ομοιάζει με αυτήν του νεογέννητου.
- Μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ηρεμίας ή ύπνου χωρίς να κάνει κινήσεις.
- Μπορεί να πραγματοποιεί ακαθόριστες κινήσεις ενώ παράλληλα κινεί τα μάτια του ενώ είναι κλειστά (στάδιο REM).
- Μπορεί να κινείται έντονα με τα μάτια του ανοιχτά.
Το 75% του χρόνου τους τα έμβρυα περνούν την 1η και 2η φάση.
Πότε θα νιώσεις για πρώτη φορά τις κινήσεις του μωρού σου;
Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται τις εμβρυακές κινήσεις μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.Εάν αυτή είναι η δεύτερη ή τρίτη σου εγκυμοσύνη τότε μπορεί οι κινήσεις του μωρού σου να έχουν γίνει ήδη αντιληπτές από τις 16 εβδομάδες εγκυμοσύνης.Ο λόγος που συμβαίνει αυτό,είναι διότι, σε αυτή τη περίπτωση, η μανούλα γνωρίζει τι να περιμένει και αντιλαμβάνεται πιο εύκολα τα σημάδια.Πολλές γυναίκες πάντως δεν συνειδητοποιούν αυτές τις κινήσεις μέχρι να γίνουν αρκετά έντονες και μέχρι τότε τις συγχέουν με κινήσεις από το γαστρεντερικό τους σύστημα
Με τί μοιάζουν οι κινήσεις του μωρού σου;
Οι κινήσεις του μωρού σου μοιάζουν με μια διακριτική κλωτσιά, φτερούγισμα, θρόισμα ή στριφογύρισμα.
Πώς αλλάζουν οι κινήσεις του μωρού μου όσο προχωράει η εγκυμοσύνη;
Οι κινήσεις του μωρού σου αλλάζουν συχνότητα, ένταση και χαρακτήρα με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.
Προοδευτικά μετά τις 8 εβδομάδες εγκυμοσύνης σας ο αριθμός των κινήσεων του μωρού σας αυξάνεται σε αριθμό έως τις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Από εκεί και πέρα ο ρυθμός αυτός μένει σταθερός έως και το τέλος της εγκυμοσύνης.
Μετά τις 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης σας (3ο τρίμηνο) ο αριθμός των εμβρυικών κινήσεων είναι από 16 έως 45 την ώρα. Ωστόσο δεν γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις αντιληπτές από τη μητέρα.
Οι κινήσεις του μωρού σου διακόπτονται για 20 έως και 40 λεπτά όπου μεσολαβεί μια κατάσταση ύπνου για το μωρό σου.
Η ένταση επίσης των κινήσεων αυξάνεται στην εγκυμοσύνη. Το αρχικό φτερούγισμα μετατρέπεται σε κλωτσιά στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Μεγαλύτερη συχνότητα επίσης εμβρυικών κινήσεων παρατηρείται τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Πόσο συχνά κινείται το μωρό σου;
Το μωρό σου έχει την τάση να κινείται κατά μέσω όρο 31φορές την ώρα (16 έως 45φορές) όταν δεν κοιμάται. Δεν γίνονται όμως όλες αυτές οι κινήσεις αντιληπτές από την μητέρα.
Παύση των εμβρυικών κινήσεων για περιόδους από 20 έως 40 λεπτά θεωρούνται φυσιολογικές καθώς το μωρό σου μπορεί να κοιμάται μέσα στην κοιλίτσα σου.
Πότε το μωρό σου μπορεί να κινείται περισσότερο;
Οι κινήσεις του μωρού σου φαίνεται να επηρεάζονται από τις ώρες της ημέρας και την δική σου προσοχή σε αυτό. Για παράδειγμα τα περισσότερα μωρά φαίνεται να είναι περισσότερο κινητικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και κρύων ροφημάτων μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το μωρό σου να κινείται περισσότερο.
Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 30-80% των εμβρυικών κινήσεων γίνονται αντιληπτές από την μητέρα. Φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των εμβρυικών κινήσεων και της προσοχής που δίνεται από τη μητέρα στο μωρό της κατά την περίοδο καταγραφής αυτών. Επίσης οι μητέρες μπορούν να αντιληφθούν με μεγαλύτερη ευκολία τις κινήσεις του μωρού τους που διαρκούν για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα.
Τί μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις του εμβρύου;
Το αλκοόλ, το κάπνισμα, οι βενζοδιαζεπίνες και η χρήση οπιοειδών μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του μωρού σου.
Η χορήγηση κορτιζόνης για την ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού σου μπορεί να μειώσει για περίπου δύο ημέρες μετά, την κινητικότητα του μωρούς σου.
Η ποσότητα του αμνιακού υγρού επίσης φαίνεται να επηρεάζει την κινητικότητα του εμβρύου. Εάν αυτό δεν είναι επαρκές,τότε υπάρχει πιθανότητα το έμβρυο να μην μπορεί να κάνει επαρκής κινήσεις.
Επίσης εάν στο τέλος της εγκυμοσύνης σου το μωρό σου βρίσκεται σε μια πρόσθια θέση (η πλάτη του ακουμπάει την κοιλίτσα σου) τότε είναι πιθανό να αισθανθείς λιγότερες κινήσεις από αυτές που κάνει το μωρό σου.
Η θέση του πλακούντα επίσης παίζει κάποιο ρόλο. Εάν στα υπερηχογραφήματά σου η θέση του πλακούντα είναι πρόσθια τότε μάλλον θα αντιληφθείς λιγότερες εμβρυικές κινήσεις.
Πρέπει να μετράτε στην εγκυμοσύνη τις κινήσεις του εμβρύου;
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή δεδομένα που να αποδίδουν κάποιο όφελος για την συστηματική καταγραφή των εμβρυικών κινήσεων από την μητέρα.
Ωστόσο μια μικρή προσοχή για την συχνότητα και την ύπαρξη εμβρυικών κινήσεων είναι καλό να υπάρχει ιδιαίτερα μετά τις 28 εβδομάδες εγκυμοσύνης (3ο τρίμηνο).
Πώς μπορείς να μετρήσεις τις κινήσεις του μωρού σου;
Εάν έχεις κάποια αμφιβολία για την ύπαρξη εμβρυικών κινήσεων στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου τότε είναι καλύτερο να ξαπλώσεις στο αριστερό σου πλάι και να μετρήσεις τις κινήσεις του μωρού σου για τις επόμενες 2 ώρες. Εάν οι κινήσεις του μωρού δεν υπάρχουν ή είναι λιγότερες από 10 μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό,θα σε συμβούλευα να επικοινωνήσεις άμεσα με την μαία ή το γιατρό σου.
Τί να κάνετε εάν δεν αντιλαμβάνεστε επαρκή αριθμό κινήσεων του μωρού σου;
Μετά από δύο ώρες, βρίσκεσαι ξαπλωμένη στο αριστερό σου πλάι. Το μωρό ακόμα δεν κινείται ή δεν έχεις αντιληφθεί κάποια εμβρυική κίνηση.Θα πρέπει τότε να επικοινωνήσεις άμεσα με την μαία ή το γιατρό σου.
Εάν είσαι κάτω από 24 εβδομάδων θα χρειαστεί να μεταβείς σε κάποιο μαιευτικό κέντρο ή ιατρείο.Εκεί θα πραγματοποιηθεί ακρόαση των παλμών του μωρού σου.
Εάν είσαι μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων, μαζί με την ακρόαση των εμβρυικών παλμών ίσως προταθεί να γίνει και ένας υπέρηχος.Αυτός θα βεβαιώσει την καλή υγεία και ανάπτυξη του εμβρύου.
Εάν είσαι πάνω από 28 εβδομάδων, θα κάνεις ένα καρδιοτοκογράφημα.Αυτό θα μετρήσει τους παλμούς του εμβρύου.
Εφόσον οι παραπάνω εξετάσεις είναι καλές μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι.Με οδηγίες από το γιατρό και την μαία σου,θα παρακολουθείς τις κινήσεις του μωρού σου . Αν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες συνεχίζεις να μην αντιλαμβάνεσαι κινήσεις,θα συζητήσεις με τον γιατρό και την μαία σου ξανά. Ίσως προταθεί ανάλογα και με την γενικότερη εικόνα σου,η γρηγορότερη γέννηση του μωρού σου.