H εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες έτοιμες συσκευασμένες λύσεις κατανάλωσης προϊόντων που συσκευάζονται σε κουτιά, γυάλινα δοχεία, πλαστικά χαρτιά ή κονσέρβες. Η δισφαινόλη Α (BPA) που είναι στοιχείο των συσκευασιών αυτών έχει αποδειχθεί πως διαταράσσει την λειτουργία του θυρεοειδούς στον άνθρωπο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου.
Για πρώτη φορά επιστήμονες μελέτησαν την δράση του BPA στο θωροειδή αδένα στην εγκυμοσύνη και το νεογνό. Η ανάλυση ούρων 476 γυναικών στο πρώτο και δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης τους για ανεύρεση BPA συγκέντρωσης συγκρίθηκε με τα επίπεδα FT4, T4 και ΤSH στην μητέρα και TSH στο νεογνό.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς στην μητέρα ανεξαρτήτως ανίχνευσης BPA στα ούρα. Ωστόσο η μέση περιεκτικότητα BPA στα ούρα της μητέρας δείχνει να επηρεάζει τα επίπεδα TSH στα αρσενικά νεογέννητα άλλα όχι στα θηλυκά. Η σχέση αυτή φαίνεται να είναι σημαντικότερη όταν BPA ανιχνεύεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ δείχνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μεταξύ της στιγμής λήψης του δείγματος και της εξέτασης στο νεογνό για TSH.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η έκθεση σε BPA κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πτώση της ολικής T4 στις εγκύους και με μείωση της TSH στα αρσενικά νεογνά γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.
ΠηγέςChevier, J., et.al., Enviromental Health Perpectives, 2012, Maternal Urinary Biophenol A during Pregnancy and Neonatal Thyroid Function in the CHAMACOS study. Available at http://ehp.niehs.nih.gov/2012/10/ehp-1205092/