Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;
Εισαγωγή
Το ξένο γάλα ως τρόπος σίτισης στα μωρά είναι η λιγότερο προτιμητέα λύση για καλή υγεία και διατήρηση της ανάπτυξης. Ο μητρικός θηλασμός διαθέτει ότι ακριβώς χρειάζεται το μωρό σας για να μεγαλώσει σωστά και πρέπει αν συνεχίζεται έως και τον 2ο χρόνο της ζωής του μωρού σας. Στην τυχαία περίπτωση που χρειαστεί να δώσετε ωστόσο κάποιο άλλο γάλα πλην του δικού σας, οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να παρασκευάσετε το γάλα αυτό σωστά και να το δώσετε με ασφάλεια στα μωρά σας. Να θυμάστε πως το γάλα που δίνετε είναι επιρρεπές στην ανάπτυξη και μεταφορά μικροβίων είτε βρίσκετε σε διαλυτή είτε σε μη διαλυτή μορφή και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή έναντι του μητρικού στην χορήγησή του.
Για να δώστε ξένο γάλα στο μωρό σας ακολουθήστε προσεκτικά τα ακόλουθα βήματα.
- Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας κάθε φορά πριν την προσπάθειά σας να παρασκευάσετε γάλα για το μωρό σας. Το ζεστό νερό, το σαπούνι και τα αλκοολούχα διαλύματα θα προστατεύσουν το μωρό σας από μικρόβια όπως η Σαλμονέλα ή Ε.Colli και Ε. sakazakii.
- Χρησιμοποιήστε για την παρασκευή του γάλακτος καθαρές επιφάνειες χωρίς έντομα, έντονες οσμές ή άλλα ακάθαρτα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το πεδίο της εργασίας σας.
- Χρησιμοποιείτε πάντα σκεύη που είναι καλά πλυμένα και αποστειρωμένα όπως αναγράφουν οι οδηγίες αποστείρωσης εδώ.
- Βεβαιωθείτε ότι το γάλα που θα δώσετε στο μωρό σας είναι κατάλληλο για την ηλικία και τις ανάγκες του.
- Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με την προτεινόμενη δοσολογία μείξης του γάλακτος με το νερό (συνήθως μια κοφτή μεζούρα για κάθε 30ml διαλύματος). Τα περισσότερο αραιά ή πυκνά διαλύματα μπορεί να προκαλέσουν στο μωρό σας γαστρεντερολογικά ενοχλήματα ή αφυδάτωση. Να είστε αρκετά συγκεκριμένοι και καθόλου αμελής.
- Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του γάλακτος μπορεί να είναι πόσιμο νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να το βράσετε σε πάνω από 70οc και σε αυτή την θερμοκρασία προτείνετε να παρασκευάσετε το διάλυμα του ξένου γάλακτος αυστηρά.
- Η κατάλληλη θερμοκρασία για να το δώσετε στο μωρό σας είναι αυτή που η αίσθηση μιας σταγόνας γάλακτος είναι ανεκτή και ευχάριστα χλιαρή στο εσωτερικό του καρπού σας. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να τοποθετήστε το μπουκάλι κάτω από την βρύση σε τρεχούμενο παγωμένο νερό ή σε ένα δοχείο με κρύο νερό και να περιμένετε λίγα λεπτά. Μην καθυστερείτε τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του γάλακτος πάνω από 15 λεπτά καθώς η κατάσταση γίνεται επισφαλής για την ανάπτυξη μικροβίων εντός του γάλακτος.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διάλυμα αυτό εφόσον παραμένει ανέπαφο και δεν χρησιμοποιηθεί ή έρθει σε επαφή με το μωρό σας για τις επόμενες 2 ώρες.
- Συνίσταται να πετάξετε το διάλυμα που έχει έρθει σε επαφή με το στόμα του μωρού σας αλλά δεν έχει πλήρως καταναλωθεί στις επόμενες δύο ώρες από την ώρα παρασκευής
- Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι πάντα η παρασκευή γάλακτος να γίνεται την στιγμή που υπάρχει η ανάγκη χορήγησης και όχι νωρίτερα.
- Ωστόσο εάν χρειαστεί για διάφορους λόγους να χρησιμοποιήσετε γάλα που έχετε ήδη παρασκευάσει από πριν καλό είναι να γνωρίζετε πως
- Το γάλα αυτό μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο σας σε θερμοκρασία <5oC για 24 ώρες
- Οποιαδήποτε ανάγκη μεταφοράς του θα πρέπει να γίνεται με απομάκρυνση του από το ψυγείο σας την τελευταία στιγμή, και η μεταφορά του σε όμοια θερμοκρασία με παγοκύστες ή ειδικό ψυγειάκι
- Στο χώρο που θα το χρησιμοποιήσετε θα αποκαλύψετε το διάλυμα σε θερμοκρασία δωματίου ακριβώς πριν την χρήση του
- Και θα το επαναδιαλύσετε ή προετοιμάσετε βράζοντας νερό σε πάνω από 7o oC
- H διάρκεια ζωής και αυτού του γάλακτος είναι 2 ώρες από την ώρα της εξόδου από το ψυγειάκι σας ή την παγοκύστη.
Αντιμετωπίστε την χρήση του ξένου γάλακτος σαν μια παροδική κατάσταση και λύση ανάγκης. Μην εγκαταλείπετe τις προσπάθειες να θηλάσετε όταν και εφόσον το επιθυμείτε! Ακόμη και όταν το γάλα σας δεν είναι επαρκές ή δεν μπορεί να διοχετευτεί πλήρως στο μωρό σας, υπάρχουν λύσεις το πρόβλημα αυτό να διορθωθεί και να μπορέσετε και εσείς να θηλάστε αποκλειστικά επιτυγχάνοντας τους στόχους σας. Στο all4baby μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Ζητείστε την βοήθειά μας ή στείλτε τις ερωτήσεις σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας στο facebook και το twitter.
Πηγές:
“Sterilizing baby bottles” NHS Choices Page last reviewed: 02/10/2014