Είναι πολλές οι μαμάδες που συναντούμε εβδομαδιαία στο σπίτι εξαντλημένες από την κούραση και την αυπνία λόγω των αναγκών του μωρού τους. Η χθεσινή μου επίσκεψη ξανά στο Μαρούσι μου θύμισε πως πρέπει να τα γράψω κάτι σχετικά με αυτό το θέμα.
Ας πάρουμε υπόψιν κάποια δεδομένα
- Το νεογέννητο ΔΕΝ έχει σταθερό πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει πως όλη μέρα βέβαια δεν κοιμάται ποτέ.
- Το νεογέννητο ΔΕΝ πρέπει να τρώει κάθε 3 ώρες.Τα γεύματά του είναι κατά βούληση , σύφμωνα με τις δικές του μεταβολικές ανάγκες και ειδικά τον πρώτο καιρό είναι πολλά και άστατα μέσα στην ημέρα κυρίως σε μια προσπάθεια να προκαλέσει επαρκή παραγωγή στο στήθος σας.
- Το νεογέννητο ΔΕΝ κοιμάται απαραιτήτως το βράδυ.Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο για τις πρώτες 20-40 ημέρες το μωρό σας είναι περισσότερο ήσυχο το πρωί και λιγότερο τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου οι θηλασοί εμφανίζονται αλλεπάλληλα.
- Το νεογέννητο ΔΕΝ κοιμάται μόνο του στην κούνια.Αυτό συμβαίνει και είναι φυσιολογικό για την ηλικία του όμως η αγκαλιά και η επαφή με την μητέρα είναι σημαντική για να νιώσει ασφάλεια και να βυθιστεί σε βαθύ ύπνο συχνότερα.
- Το νεογέννητο ΔΕΝ σας χειραγωγεί με σκοπό να το κακομάθετε= είναι ένας άνθρωπος απολύτως εξαρτημένος για την επιβίωσή του από εσάς που δεν βλέπει, αλλά βασίζεται κυριώς στην αφή, την όσφρηση και την ακοή.
- Το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι ΔΕΝ παθαίνει υπογλυκαιμικά επεισόδια επικίνδυνα για την ζωή και την νοητική του ανάπτυξη επειδή κοιμάται περισσότερο από 3-4 ώρες. Η διατάραξη του ύπνου του και η επιβολή γεύματος μπορεί να πυροδοτήσουν έντονες εξάρσης κλάματος και γκρίνιας και λιγότερο αποτελεσματικούς θηλασμούς.
- Το νεογέννητο ΔΕΝ θα πνιγεί εάν το βάζετε πολύ κοντά στο στήθος σας έτσι ώστε να επιτυγχάνει καλή πρόσφυση , με το μεγαλύτερο κομμάτι της θηλέας άλω να βρίσκεται μέσα στο στόμα του. Είναι απολύτως ικανό να ανταπεξέλθει με την αποβολή της θηλής σας από το στόμα στην περίπτωση που κάτι φράζει τον αεραγωγό του και φυσικά δεν θα συνεχίσει να παράγει θηλαστικές κινήσεις σε αυτή την περίπτωση.
- Το νεογέννητο ΔΕΝ είναι κακό να κοιμάται στο κρεβάτι σας , πλάι στην μαμά. εφόσον τηρείται απλούς κανόνες ασφαλείας (co sleeping )
Ακολουθήστε το μωρό σας και το δικό του πρόγραμμα, θέλω και ανάγκες και σύντομα θα ανακαλύψετε πως είναι ηπιότερο, δικαιότερο και πολύ πιο εφικτό χρονικά από ένα πρόγραμμα που εσείς ή η<<κακομαθημένη>> μας νοοτροπία μπορεί να διδάξει στο μωρό σας. Συνήθως μόνο έτσι μπορείτε να επιτύχετε μια αρμονική συμβίωση με το μωρό σας και επαρκή ξεκούραση για εσάς!Ενημερωθείτε κατάλληλα για την δραστηριότητα του μωρού σας στον ύπνο, τον θηλασμό αλλά και τις ανάγκες του από την σύμβουλο θηλασμού μας Γεωργία Λεζέ. Καλέςτε στα τηλ επικοινωνίας μας και κλείστε το δικό σας ραντεβού κατ’οίκον για να διαπιστώσετε εάν όντως κάτι δεν πάει πολύ καλά.