Η μαστίτιδα είναι μια κοινή επιπλοκή ή πάθηση στην διάρκεια του θηλασμού και φαίνεται να εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών. Εσύ όμως ,μετά από αυτό το άρθρο,θα είσαι έτοιμη να την προλάβεις,να την αντιμετωπίσεις και να την θεραπεύσεις άμεσα και οριστικά!Η Γεωργία Λεζέ,σύμβουλος θηλασμού IBCLC για μιά ακόμη φορά μας γεμίζει γνώση και αυτοπεποίθηση!
Πότε μπορεί να παρουσιαστεί μαστίτιδα;
Η μαστίτιδα συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες 6-12 εβδομάδες θηλασμού. Ωστόσο και μετά τους 6 μήνες αλλά και μέχρι τον δεύτερο χρόνο της ζωής του μωρού σου μπορεί να παρουσιαστεί αυτή η επιπλοκή εφόσον θηλάζεις.
Ποιά είναι τα κύρια αίτια εμφάνισης της μαστίτιδας;
Η μαστίτιδα φαίνεται να προκαλείται πρωτογενώς από την στάση γάλακτος που οδηγεί σταδιακά στην ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή.Το συνηθέστερο μικρόβιο που αναπτύσσετε είναι το staphylococcus aureus και έπεται ο streptococcus και το e. colli.. Τα μικρόβια αυτά υπάρχουν παντού γύρω και πάνω μας και μπορεί εύκολα λόγω προηγούμενου τραύματος των θηλών και στάσης γάλακτος να καλλιεργηθούν εσωτερικά του μαστού.
Κύρια αίτια εμφάνισης της μαστίτιδας είναι :
- Το έντονο στρες και η κούραση που συνήθως εμφανίζεται: δεν είναι τόσο από την ενασχόληση με τον θηλασμό,αλλά από την υπερφόρτωση του προγράμματος σας με οικιακές εργασίες ή άλλες υποχρεώσεις. Δυστυχώς σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις ο θηλασμός επηρεάζεται αρνητικά και έτσι συμβαίνει στάση γάλακτος.
- Οι πληγωμένες θηλές: oι πληγωμένες θηλές είναι συχνά μια καλή δίοδος εισροής μικροβίων από το δέρμα στο εσωτερικό του μαστού.
- Οι βουλωμένοι γαλακτοφόροι πόροι :η συσσώρευση γάλακτος σε περιοχές του μαστού αποτελούν ιδανικό έδαφος ανάπτυξης μικροβίων.
- Η μεγάλη παραγωγή γάλακτος :που πολλές φορές είναι δυσανάλογη των αναγκών του μωρού σας.
- Η υπερφόρτωση
- Η στάση γάλακτος για οποιοδήποτε λόγο.
- Η μειωμένη συχνότητα γευμάτων:στην περίπτωση που στο θηλασμός γίνεται προσπάθεια να μπει κάποιο πρόγραμμα,παραβλέποντας τις ανάγκες του μωρού , τότε η πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδας είναι διπλάσια. Η ανωτέρω ενέργεια οδηγεί άμεσα σε στάση γάλακτος μειωμένη ροή και μειωμένη παραγωγή.
- Η λάθος πρόσφυση του μωρού στο στήθος : η λάθος θέση του στόματος του μωρού πάνω στο στήθος είναι ο συχνότερος λόγος μη ικανοποιητικής άντλησης γάλακτος από το μαστό που οδηγεί σε στάση γάλακτος. Επίσης η λάθος πρόσφυση συχνά οδηγεί σε τραυματισμό των θηλών.Ετσι η πιθανότητα μαστίτιδας ανεβαίνει.
- Η προτίμηση ενός έναντι του άλλου στήθους: σε αρκετές δυάδες μητέρας παιδιού ή χρήση του ενός μαστού είναι προτιμητέα από την μητέρα έναντι του άλλου για λόγους ευκολίας. Η μειωμένη ωστόσο χρήση και των δύο μπορεί να επιφέρει στάση γάλακτος στο μαστό.
Ποιοι άλλοι λόγοι μπορούν να προκαλέσουν μαστίτιδα;
Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν μαστίτιδα είναι:
- Η χρήση ακατάλληλων σουτιέν θηλασμού
- Η χρήση μπουκαλιού ή πιπίλας που οδηγεί σε σύγχυση θηλών και μη αποτελεσματικούς θηλασμούς.
- Το μωρό να έχει βραχύ χαλινό γλώσσας.
- Η ηλικία:φαίνεται πως οι γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ 21-35 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδας.
- Ο τοκετός:διάφορες επιπλοκές στον τοκετό μπορεί να επιφέρουν προβλήματα στην εκτέλεση του θηλασμού και προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης μαστίτιδας.
- Η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών όπως Ε,Α , C και η έλλειψη σιδήρου.
- Κάποιο τραύμα στο στήθος που μπορεί να προέρχεται από πτώση, κάψιμο κ.λ.π. είτε από προηγούμενο χειρουργείο όπως προσθετική στήθους, αφαίρεση όγκου κ.λ.π.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;
Τα συμπτώματα της μαστίτιδας μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης.Πονοκέφαλος, αδυναμία, ρίγος, εξάντληση,πυρετός >38 oC και πόνος στο στήθος. Το τελευταίο συνοδεύεται από την εμφάνιση μιας έντονης κοκκινίλας,η οποία πονάει στην αφή. Συνηθέστερα η φλεγμονή,εμφανίζεται στο τεταρτημόριο του μαστού κάτω από την μασχάλη. Το στήθος σας μπορεί να έχει την παρακάτω εικόνα:
Πώς αντιμετωπίζουμε την μαστίτιδα;
Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα και βασίζεται στην αντιμετώπιση της αιτίας δηλαδή στην στάση του γάλακτος. Συμβουλευτείτε άμεσα έναν σύμβουλο θηλασμού πριν κάνετε μόνη σας οποιαδήποτε προσπάθεια θεραπείας καθώς αυτή πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Σε καμία περίπτωση MHN ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ τον θηλασμό καθώς αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση και ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ αντιβίωση μόνη σας. Η θεραπεία της μαστίτιδας βασίζεται στην ενθάρρυνση και βελτιστοποίηση της αποφόρτισης του γάλακτος από το μαστό,οπότε σε οποιαδήποτε περίπτωση:
- Να θηλάζουν εντατικά , ξεκινώντας από το στήθος που έχει το πρόβλημα. Έτσι η αποφόρτιση θα επιτυγχάνεται με τον ταχύτερο τρόπο. Προσοχή! Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο το στήθος που φλεγμένει,να παρουσιάζει μικρότερη ροή και παραγωγή γάλατος πιο αλμυρού.Μην ανησυχείτε καθόλου!Αυτό ενθαρρύνει το μωρό σας να τρώει περισσότερο και έτσι να θεραπεύει την φλεγμονή σας πιο άμεσα και αποτελεσματικά.
- Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες είτε πριν,είτε κατά την διάρκεια του θηλασμού για να ενισχύσετε την ροή του γάλακτος και την χαλάρωση των γαλακτοφόρων αδένων.
- Εφαρμόστε μασάζ στο στήθος συστηματικά,πριν αλλά και κατά την διάρκεια του θηλασμού.
- Ενισχύστε την αποφόρτιση του στήθους κάνοντας αντλήσεις με το χέρι ή με ένα θήλαστρο.
Εάν τα συμπτώματα παραμένουν για 24 ώρες μετά την εφαρμογή των ανωτέρω, η κατάστασή σας χρήζει κατάλληλης συμβουλευτικής .Εάν νιώθετε πολύ άρρωστη ή ότι ο πόνος στο στήθος είναι πολύ πολύ έντονος,τότε πιθανότατα να πρέπει να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά.
Η χρήση των αντιβιοτικών στην μαστίτιδα, ΔΕΝ συνεπάγεται με διακοπή του θηλασμού, αντιθέτως μάλιστα απαιτείται η άμεση επείγουσα ανάγκη συνέχισης αυτού. Τα περισσότερα αντιβιοτικά που είναι κατάλληλα για την θεραπεία της μαστίτιδας,είναι απόλυτα ασφαλή στον θηλασμό.
Πότε να καλέσετε για βοήθεια μετά από μία μαστίτιδα?
- Στην περίπτωση που,τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται μετά από 24 ώρες.
- Στην περίπτωση που,παρά την αντιβίωση,τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από 48 ώρες.
- Στην περίπτωση που,στο ίδιο σημείο που εκδηλώθηκε το πρόβλημα,επανεμφανίζεται.
- Στην περίπτωση που,παρά την αλλαγή ίσως του σχήματος της αντιβίωσης,τα συμπτώματα παραμένουν.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την μαστίτιδα;
- Αποφύγετε την στάση γάλακτος στο στήθος σας με οποιοδήποτε τρόπο,εάν αυτή δημιουργείται.
- Φροντίστε τις πληγωμένες θηλές σας.
- Διορθώστε τον τρόπο που το μωρό σας προσφύεται στο στήθος.
- Θηλάστε απεριόριστα και κατά βούληση.
- Παρακολουθήστε συχνά το στήθος σας, ώστε πριν τα συμπτώματα εξελιχθούν σε μαστίτιδα, να διορθώσετε τυχόν στάση γάλακτος ή οποιοδήποτε βουλωμένο γαλακτοφόρο πόρο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βιταμίνη Ε και C. Έτσι θα διορθώσετε πιθανό πρόβλημα αναιμίας που αντιμετωπίζετε, θα ενισχύεσετε το ανοσοποιητικό σας και θα αποφύγετε επόμενο επεισόδιο. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε echinacea , ένα βότανο με αντιβιοτικές , αντισηπτικές και επουλωτικές δράσεις που ανέκδοτες πληροφορίες αναφέρουν πως μειώνει το ποσοστό εμφάνισης μαστίτιδας και βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση.
Μην διστάσεις να μας καλέσεις για οποιαδήποτε επιπλέον απορία σου ή προβληματισμό!Είναι παραπάνω από χαρά μας να σε βοηθήσουμε!
Μαθήματα Θηλασμού
Χρειάζεστε βοήθεια στο θηλασμό;