Η εγκυμοσύνη και ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια ομαλά εξελισσόμενη φυσική διαδικασία, που περιλαμβάνει λίγες εκπλήξεις και ακόμη λιγότερες επιπλοκές. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να γεννούν οι γυναίκες και να αγκαλιάσουν τα μωρά τους με στοργή από το πρώτο λεπτό. Είναι η ομαλότερη μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή και ο ασφαλέστερος τοκετός για μητέρα και μωρό.
Πράγματι ορισμένα προβλήματα υγείας της μητέρας ή του μωρού μπορεί να περιπλέξουν την εξέλιξή του αλλά όχι συχνά και όχι όσο σοβαρά διαδίδεται. Μια ψευδής διάδοση περί αντένδειξης του φυσιολογικού τοκετού είναι και η μυωπία που απασχολεί πάνω από το 40% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο, των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει μικρή επιβάρυνση της μυωπίας με την πρόοδο των μηνών αλλά αυτό δεν είναι πλήρως διαπιστωμένο.
Το θέμα που κοινώς παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες με υψηλή μυωπια είναι οι διαταραχές στην συνέχεια του αμφιβληστροειδούς που ασχέτως του επιπέδου όρασης μπορεί για διάφορους λόγους να παρουσιάζει αλλοιώσεις. Στις γυναίκες με υψηλή μυωπία ίσως η συχνότητα αυτών των αλλοιώσεων να είναι μεγαλύτερη . Το πρόβλημα με τον τοκετό εστιάζεται στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, που μπορεί να συμβεί στην εξώθηση. Το έργο της μητέρας αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση και μπορεί να επιφέρει σε πάσχοντα άτομα αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Όμως αυτό δεν αφορά ούτε όλες τις γυναίκες με μυωπία, ούτε όλες τις γυναίκες με υψηλή μυωπία. Η μελέτες του σήμερα δείχνουν πως οι αλλοιώσεις του αμφιβληστορειδούς συμβαίνουν συχνά και σε άτομα χωρίς προβλήαμτα όρασης και έχουν σχέση με πολλά προβλήματα υγείας, πλην της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.
Αντένδειξη φυσιολογικού τοκετού ή μάλλον εξώθησης υπάρχει μονο και αποκλειστικά για τις γυναίκες με προηγούμενη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να συμβεί και ασχέτως της επιβολής έργου από το σώμα.
Όλες οι άλλες νέες μητέρες που έχουν ιστορικό ή και όχι μυωπίας ή προβλημάτων όρασης με μια απλή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, στο πρώτο ή και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, μπορούν να εξετάσουν την υγεία του βυθού του ματιού τους και να ενημερωθούν κατάλληλα για τυχόν αλλοιώσεις. Η ιατρική σήμερα έχει προχωρήσει σημαντικά και αναγνωρίζοντας τον αυξημένο κίνδυνο μιας καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού τοκετού, παρέχει την δυνατότητα κάλυψης αυτών των αλλοιώσεων με τεχνική λειζερ ασφαλή και στην εγκυμοσύνη.
Έτσι μια μαμά χρειάζεται απλώς να ενημερωθεί σωστά, να κάνει προληπτικά την επίσκεψή της στον οφθαλμίατρο μεταξύ 10-14 εβδομάδων και επαναληπτικά 32-35 εβδ. Αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα μπορεί να επιλέξει την χρήση λειζερ. Έτσι πολύ λιγότερο συχνά η μυωπία θα σας προβληματίσει ή θα σας αγχώσει για την προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού και θα μπορέσετε και εσείς να έχετε τον καλύτερο για εσάς και πιο ανώδυνο τοκετό.
Δείτε εδώ την γνώμη ειδικευμένων οφθαλμιάτρων στην Αθήνα:http://www.eyedayclinic.gr/myopia-kai-toketos/
Είμαστε εδώ να λύσουμε κάθε απορία σας και προβληματισμό σχετικά με την εγκυμοσύνη σας και οποιοδήποτε θέμα προκύψει κατά την διάρκειά της που μπορεί να επηρεάσει τον τοκετό σας.Ενημερωνόμαστε συνεχώς από τους ειδικευμένους επιστήμονες υγείας με τους οποίους συνεργαζόμαστε και μπορούμε έτσι να σας μεταφέρουμε πληροφορίες έγκυρες και αληθινές.
Τηλεφωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση εδώ : https://www.all4baby.gr/stoixeia-epikoin%ce%bfnias/