Μεγάλη πρόκληση των γονέων μέχρι το δεύτερο έτος είναι το γιατί κλαίει ένα μωρό ενώ κοιμάται; Το κλάμα είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει ένα μωρό τις ανάγκες του. Γιατί κλαίει ένα μωρό λοιπόν; Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να το αντιμετωπίσετε;
Αίσθημα πείνας…
Ειδικά τους πρώτους μήνες που αποκλειστικά το μωρό σας τρέφεται με γάλα το αίσθημα πείνας είναι η πρωταρχική αιτία κλάματος. Η πλειοψηφία των μωρών έως 5 μηνών τείνουν να πεινούν κάθε 2.5-3 ώρες. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις που σχετίζονται με το βάρος του μωρού ή το γάλα που προσλαμβάνει. Για να ανακαλύψετε τις ανάγκες του μωρού σας καλό είναι να καταγράφετε τον πρώτο καιρό τα γεύματά του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να γνωρίζετε με περισσότερη ακρίβεια εάν το μωρό σας ξυπνάει κλαίγοντας επειδή πεινάει ή κλαίει για άλλο λόγο. Επίσης, μπορείτε όταν το μωρό σας κλαίει να δοκιμάζετε αρχικά να το ταΐσετε για να αποκλείσετε τον παράγοντα αυτόν.
Κολικοί…
Από την τρίτη εβδομάδα ζωής και μέχρι το τέλος των πρώτων 4 μηνών πολλά μωρά εμφανίζουν κολικούς. Εφόσον το μωρό σας εμφανίσει κολικούς κυρίως τις απογευματινές ώρες θα έχει έντονους πόνους και πολύ δύσκολα θα μπορείτε να το ηρεμήσετε ή να το βάλετε να κοιμηθεί. Στην περίπτωση αυτή προτιμήστε να θηλάζετε το μωρό σας και να αποφύγετε εφόσον είναι εφικτό το ξένο γάλα. Το μητρικό γάλα έχει την τάση να «αλλάζει» την σύστασή του ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας. Επομένως, στην περίπτωση των κολικών αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το ηρεμήσετε είναι να συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας για τυχόν ιατρικής φύσεως λύσεις, αλλά μπορείτε να αρκεστείτε στο να θηλάζετε πιο συχνά με στόχο το μωρό σας να ανακουφίζεται από τις θηλαστικές κινήσεις. Επίσης, καλό είναι να παρέχετε στο μωρό σας περισσότερες αγκαλιές και τρυφερές στιγμές εάν αυτό δείχνει να το παρηγορεί. Πολλές φορές οι κολικοί φοβίζουν τα μωρά καθώς είναι κάτι πρωτόγωρο για εκείνα και για αυτό αρνούνται να κοιμηθούν ή ξυπνούν εύκολα.
Παλλινδρόμηση…
Στην περίπτωση της Γαστρο-οισοφαγικής Παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.) το μωρό σας βιώνει έντονους πόνους στον οισοφάγο του σαν «κάψιμο». Ελάχιστα μωρά εμφανίζουν έντονα συμπτώματα Γ.Ο.Π. και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Εφόσον αντιληφθείτε ότι το μωρό σας έχει παλλινδρόμηση θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας. Εκείνος είναι ο κατάλληλος για να σας πει πόσο έντονη ή όχι είναι η παλλινδρόμηση και να σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. Ωστόσο, όταν ένα μωρό έχει παλλινδρόμηση τείνει να ξυπνά αρκετά σύντομα σε σχέση με τα υπόλοιπα μωρά, συνήθως με έντονο κλάμα. Για να το ανακουφίσετε ενδείκνυνται οι συχνοί και μικρής διάρκειας θηλασμοί. Τέλος, όπως θα δείτε κι εσείς το μωρό σας κοιμάται καλύτερα μπρούμυτα και όχι ανάσκελα όπως συνηθίζεται.
Νυχτερινοί Φόβοι και Εφιάλτες…
Περίπου στα 2 ή και στα 3 έτη θα παρατηρήσετε πως το παιδί σας αρχίζει να βλέπει εφιάλτες ή να έχει νυχτερινές φοβίες. Οι νυχτερινές φοβίες αφορούν κυρίως το σκοτάδι ή κάποια σκιά που μπορεί να το τρομάζει μέσα στο δωμάτιο τους. Για να τις αντιμετωπίσετε μπορείτε να επιλέξετε ένα φως νυκτός σε χρώματα του ηλιοβασιλέματος με σταθερό φωτισμό. Έτσι θα νιώθει ασφάλεια την νύχτα και παράλληλα δεν θα διαταράσσεται ο ύπνος του. Στην περίπτωση των ονείρων όμως ενδεχομένως να πρέπει για κάποιες νύχτες να κοιμηθείτε μαζί με το παιδί σας μέχρι να σταματήσει να φοβάται. Είναι προτιμότερο να κοιμηθείτε εσείς στο δωμάτιό του και όχι να έρθει εκείνο στο δικό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση πιο εύκολα όταν ο φόβος του εφιάλτη περάσει. Επομένως, στην περίπτωση αυτή πάρτε μια αγκαλιά το μωρό σας, δείξτε του πως όλα είναι καλά και προσπαθήστε να το βοηθήσετε να ξεπεράσει την φοβία του.
Οδοντοφυΐα…
Τα περισσότερα μωρά εμφανίζουν τα πρώτα δόντια 4-7 μηνών. Ωστόσο, πολλά από αυτά νιώθουν ενοχλήσεις στα ούλα τους αρκετό καιρό πριν. Οι ενοχλήσεις αυτές συχνά εμποδίζουν τα μωρά να κοιμηθούν για πολλή ώρα ή δεν τα βοηθά να νανουριστούν εύκολα. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες κυρίως τα μωρά τείνουν να κλαίνει περισσότερο εξαιτίας των δοντιών τους, επομένως, ο βραδινός ύπνος γίνεται αρκετά δύσκολος και συχνά διακόπτεται με έντονο κλάμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Είναι μια περίοδος που θα περάσει! Δώστε στο μωρό σας την παρηγοριά που χρειάζεται. Συνήθως οι πιο συχνοί θηλασμοί, τα τζελ ούλων, η πιπίλα και τα μασητικά βελτιώνουν την κατάσταση.
Υπερένταση…
Τα περισσότερα μωρά όταν βρίσκονται σε υπερένταση ξυπνάνε κλάιγοντας ή κλαίνε και αρνούνται να κοιμηθούν. Ένα μωρό μπορεί να βρίσκεται σε υπερένταση όταν δεν έχει κοιμηθεί τις σωστές – ποσοτικά και ποιοτικά – ώρες ανάλογα με την ηλικία του. Η υπερένταση είναι μια άμυνα του οργανισμού που ενεργοποιείται σαν μηχανισμός επιβίωσης. Όταν ένα μωρό θέλει να κοιμηθεί και λόγω εξωτερικών παραγόντων δεν τα καταφέρνει οδηγείται στην υπερένταση. Για να προλάβετε την κατάσταση αυτή θα πρέπει να παρατηρήσετε το μωρό σας και να βρείτε ένα μοτίβο που ακολουθεί. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήστε και καταγράψτε τα σημάδια ύπνου του αλλά και τις ώρες που συνήθως κοιμάται. Με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφώσετε την καθημερινότητά του με σεβασμό απέναντι στις ανάγκες του και θα μειώσετε τα ποσοστά υπερέντασης.