Ποια είναι η συχνότητα θηλασμού ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας; Πόσο συχνά είναι καλό να τρώει και τι πότε μπορεί να δείχνει ότι δεν χορταίνει από το στήθος σας ανάλογα με την συχνότητα θηλασμού;Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα μιας νέας μητέρας. Διαβάστε για την συχνότητα θηλασμού με βάση την ηλικία του μωρού σας. Επίσης ενημερωθείτε για το κάθε πότε και γιατί,θα πρέπει να ακολουθείτε το πρόγραμμα του μωρού σας.
Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα θηλασμού;
Κάθε ζευγάρι μητέρας- μωρού είναι διαφορετικό. Έχουν διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες ,που εκφράζονται με την συχνότητα θηλασμού και την βούληση του κάθε μωρού . Δεν υπάρχουν χρυσοί αριθμοί και κανόνες στο κάθε πότε ή πόσο ακριβώς χρόνο θα πρέπει να θηλάζει το μωρό σας. Η καλύτερη στρατηγική είναι να θηλάζετε το μωρό σας κατά βούληση , δηλαδή όποτε θέλει το ίδιο και για όσο θέλει το ίδιο. Ωστόσο υπάρχουν γενική κανόνες για κάθε ηλικία που μπορείτε να γνωρίσετε.
Για τις πρώτες 40 ημέρες η συχνότητα θηλασμού είναι…
Για τις πρώτες 40 ημέρες η συχνότητα θηλασμού κυμαίνεται ως εξής:
-1η ημέρα το μωρό σας μπορεί να τρώει από 0-7 φορές, με μέση συχνότητα τα 5 γεύματα συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου αμέσως μετά τον τοκετό.
-2η ημερα το μωρό σας μπορεί να τρώει 8-11 φορές , με μέση συχνότητα τα 10 γεύματα ποικίλης διάρκειας.
-3η ημέρα έως 20η ημέρα το μωρό σας τρώει από 8-14 φορές την ημέρα με μέση συχνότητα τα 10 γεύματα ποικίλης διάρκειας.
-20η ημέρα έως 40η ημέρα το μωρό σας μπορεί να τρώει από 6-12 φορές την ημέρα με μέση συχνότητα τα 10 γεύματα ποικίλης διάρκειας.*
*Η φυσιολογική συχνότητα θηλασμού κυμαίνεται από 6-18 γεύματα την ημέρα για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μεταβάλλεται με την ηλικία του μωρού σας.
Μετά τις 40 ημέρες και έως 6 μήνες η συχνότητα θηλασμού είναι…
Ο μέσος όρος γευμάτων στην διάρκεια αυτών των μηνών κυμαίνεται από 6-11 γεύματα την ημέρα μέση συχνότητα θηλαμσού τα 8 γευμάτων το 24ωρο.
Το εύρος των ερευνών δείχνει πως ένα μωρό μπορεί να θηλάζει με συχνότητα από 6 έως 18 φορές την ημέρα και αυτό είναι φυσιολογικό για τους πρώτους 6 μήνες.
Είναι φυσιολογικό το μωρό σας να διανύει περιόδους αύξησης της συχνότητας των γευμάτων που οφείλονται σε πιθανή παλινδρόμηση, οδοντοφυία, ασθένεια, εμβολιασμός, κολικοί κ.λ.π.
Ποια μπορεί να είναι η συχνότητα θηλασμού την ημέρα;
Και πάλι οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την δική σας ανάγκη απόλυτα. Το δικό σας μωρό έχει δικές του διαφορετικές ανάγκες,όπως ακριβώς και εσείς και τα γεύματά του υπόκεινται στους δικούς του κανόνες.’Οχι σε υποβαλλόμενους δογματισμούς.
Η μέση συχνότητα των πρωινών γευμάτων ενός μωρού κυμαίνεται από 3 έως 11 γεύματα μεταξύ των ωρών 05:00 και 22.00.
H συχνότητα αυτή τείνει να μειώνεται σε αρκετά μωρά μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες.
Ποια μπορεί να είναι η συχνότητα θηλασμού την νύχτα;
Η ανάγκη ενός μωρού να θηλάζει μέσα στην νύχτα δεν είναι μια κακή συνήθεια αλλά μια έμφυτη ζήτηση για τροφή και ασφάλεια μέσα σε ένα 24ωρο.
Η μέση συχνότητα των νυχτερινών γευμάτων ενός μωρού που θηλάζει αποκλειστικά κυμαίνεται από 1 έως 4 γεύματα από τον 1ο έως τον 6ο μήνα. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του η συχνότητα των νυχτερινών γευμάτων διαφέρει αρκετά και κυμαίνεται από 1 έως 5 γεύματα. Η συχνότητα θηλασμού στην διάρκεια των νυχτερινών ωρών, μεταξύ 01,00-05,00 είναι υπεύθυνη για την ραγδαία αύξηση του γάλακτός σας. Έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καλό μάτι και όχι σαν κάτι κακό ή μη επιθυμητό!
Η συχνότητα των νυχτερινών γευμάτων μπορεί να μειωθεί σταδιακά με το πέρας των εβδομάδων. Ωστόσο το μωρό σας μπορεί να θηλάζει συχνότερα από πριν και αυτό είναι φυσιολογικό.
Γιατί το μωρό σας θηλάζει συχνότερα από πριν;
Η συχνότητα των γευμάτων των μωρών δείχνει να μεταβάλλεται σταδιακά με το πέρασμα των εβδομάδων. Για παράδειγμα μεταβολή και αύξηση της συχνότητας των γευμάτων τείνει να παρατηρείται την 3η και 6η εβδομάδα της ζωής και τον 3ο και 6ο μήνα. Κατά την διάρκεια αυτών των εβδομάδων και μηνών το μωρό σας μπορεί να αυξήσει την συχνότητα ή την διάρκεια των γευμάτων του..
Η αλλαγή αυτή μπορεί να διατηρηθεί για μερικές ημέρες και έπειτα το μωρό σας να σταθεροποιήσει ένα καινούργιο πρόγραμμα γευμάτων.
Επιπρόσθετες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φυσιολογικά την αύξηση των γευμάτων είναι ο εμβολιασμός, η επικείμενη εκδήλωση ασθένειας από το μωρό σας, η αλλεργία σε κάποια τροφή, η αλλαγή στο περιβάλλον του μωρού σας, η απώλεια προσφιλούς προσώπου , η επιστροφή στην εργασία της μητέρας κ.λ.π.
Η αύξηση αυτή της συχνότητας είναι φυσιολογική και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το μωρό σας δεν χορταίνει.
Πότε η συχνότητα θηλασμού αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας δεν χορταίνει;
Ανάλογα την ηλικία του η συχνότητα θηλασμού μπορεί να επηρεαστεί. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους και υποδηλώνει ότι το μωρό σας δεν χορταίνει.
Π.χ. Εάν δεν έχετε ακόμη εγκαταστήσει τον θηλασμό (40 ημέρες) και η συχνότητα θηλασμού δεν υπάρχει. Δηλαδή εάν είναι λίγότερη ή πολύ περισσότερη από αυτή που αναγράφεται παραπάνω.
Ειδικά εάν το μωρό σας δεν αποκολλάται ποτέ από το στήθος σας και είναι πάνω σας κάνοντας μη παραγωγικούς θηλασμούς. Εάν το στήθος σας επίσης παρουσιάζει την ίδια αίσθηση πριν και μετά τον γεύμα. Έαν το μωρό σας δεν έχει ικανοποιητικό αριθμό βρεγμένων πανών το 24ωρο.
Kαλέστε την μαία μας και σύμβουλο θηλασμού IBCLC Γεωργία Λεζέ για ένα προσωπικό ραντεβού. Βρείτε την λύση στο δικό σας πρόβλημα ή ερώτηση θηλασμού. Στο all4baby θα βρείτε τον δικό σας σύμμαχο για τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό! Καλέστε μας Τώρα!