Από τι επηρεάζεται ο βρεφικός και νηπιακός ύπνος το καλοκαίρι ;
Το παραπάνω είναι ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν τους γονείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν, λοιπόν, τον βρεφικό και νηπιακό ύπνο είναι η θερμοκρασία και η αλλαγή της ώρας, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία αυξάνεται ιδιαίτερα κατά το μεσημέρι και η μέρα μεγαλώνει σε διάρκεια.
Πώς επηρεάζεται ο βρεφικός και νηπιακός ύπνος το καλοκαίρι από την θερμοκρασία;
Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον βρεφικό και νηπιακό ύπνο είναι η θερμοκρασία. Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, η θερμοκρασία αυξάνεται δραματικά ιδιαίτερα κατά το μεσημέρι. Για να εξασφαλίσετε έναν άνετο, συνεχή και παραγωγικό βρεφικό και παιδικό ύπνο θα πρέπει να διατηρείτε τη θερμοκρασία μεταξύ 18-25 βαθμούς Κελσίου. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε είναι με τη χρήση κλιματιστικού. Το κλιματιστικό σας θα πρέπει να είναι καλά συντηρημένο και να μην έρχεται ο αέρας σε άμεση επαφή με το μωρό ή το παιδί σας.
Η σταθερή θερμοκρασία είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο του μωρού ή του παιδιού σας ανεξαρτήτως εποχής. Επίσης, καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφόσον δεν έχει χαμηλή θερμοκρασία έξω, να αφήνετε το μωρό ή το παιδί σας μόνο με την πάνα του. Το γεγονός ότι έχετε ανοίξει το κλιματιστικό δε σημαίνει πως πρέπει να του φοράτε πολλά ρούχα.
Πώς επηρεάζεται ο βρεφικός και νηπιακός ύπνος το καλοκαίρι από την αλλαγή της ώρας;
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον παραγωγικό βρεφικό και παιδικό ύπνο είναι η ώρα του ύπνου. Η ώρα που βάζετε το μωρό ή το παιδί σας για ύπνο είναι πολύ σημαντική. Για ένα μωρό ή παιδί έως και 5 ετών η ιδανική ώρα του νυχτερινού ύπνου είναι αρκετά νωρίς το απόγευμα. Καθώς, όμως, το καλοκαίρι αργεί να νυχτώσει πολλά μωρά και παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν την σωστή ώρα και οδηγούνται στην υπερένταση.
Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού ή του παιδιού σας το καλοκαίρι;
Παρά τις «παγίδες» και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε υπάρχουν τρόποι να διατηρήσετε το πρόγραμμα ύπνου που έχετε δημιουργήσει…
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να εκθέτετε το μωρό σας στο φυσικό φως. Εκμεταλλευτείτε την πολύωρη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού και με την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία κάντε τη βόλτα σας με το μωρό ή το παιδί σας πριν πέσει ο ήλιος. Μην φοβηθείτε τη ζέστη, αλλά αποφύγετε τις ώρες 11:00 έως 16:00 και προμηθευτείτε αρκετό νερό!
Επίσης, καλό θα ήταν να διατηρήσετε τις ώρες που κοιμάται το μωρό ή το παιδί σας ανεξάρτητα από την εποχή. Η μεγαλύτερης διάρκειας ημέρα δε θα πρέπει να επηρεάζει τις ώρες που κοιμάται το μωρό ή το παιδί σας. Η αλλαγή της ώρας δεν σηματοδοτεί την αλλαγή του βιολογικού μας ρολογιού. Το βιολογικό μας ρολόι είναι αυτό που καθορίζει πότε θα κοιμηθούμε και πότε θα ξυπνήσουμε και για να έχουμε έναν παραγωγικό ύπνο θα πρέπει να το ακολουθούμε πιστά.
Τέλος, προσπαθήστε να προγραμματίσετε την καθημερινότητά σας με βάση το πρόγραμμα ύπνου του μωρού ή του παιδιού σας. Μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε ξύπνιο για να απολαύσετε λίγη παραπάνω ώρα από τη βόλτα σας. Εάν προσπαθήσετε να «αλλάξετε» το βιολογικό ρολόι του μωρού ή του παιδιού σας το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το οδηγήσετε στην υπερένταση και να διαταράξετε το πρόγραμμά του.
Έλα στα σεμινάρια ύπνου του all4baby για σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του ύπνου του μωρού-παιδιού σου!
Δήλωσε τώρα συμμετοχή!