Η κατάλληλη χρονική στιγμή για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί ευρέως.Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ο λόγος που αυτό το θέμα είναι τόσο αμφιλεγόμενο είναι μια σειρά προηγούμενων ερευνών που έδειχνε ότι στα υγιή νεογέννητα,το 90% του συνολικού όγκου του αίματος είχε αποκτηθεί μετά από τις λίγες πρώτες αναπνοές τους. Εξ αιτίας αυτών των ευρημάτων και ελλείψει άλλων συστάσεων ο χρόνος κοπής του ομφάλιου λώρου είχε μειωθεί στα 15-20 δευτερόλεπτα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνηγορεί σε μια αναμονή 1-3 λεπτών για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου γιατί δίνει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η ροή αίματος μεταξύ πλακούντα και νεογνού,κάτι που μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σιδήρου του μωρού ακόμα και για 6 μήνες μετά τη γέννηση του. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Granada και του νοσοκομείου San Cecilio της Ισπανίας, η αναμονή 2 λεπτών για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου θα έχει καλύτερα αποτελέσματα για το νεογέννητο κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν θετικά αποτελέσματα για το πιο αργό κόψιμο του ομφάλιου λώρου καθώς υπήρχε αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και μετρίαση των φλεγμονώδων επιδράσεων στα νεογέννητα.
Ακόμα και με τόσες αποδείξεις για τα οφέλη από την αναμονή για το κόψιμο του ομφάλιου λώρου έχει επικρατήσει τα περισσότερα νεογέννητα να αποχωρίζονται από τον πλακούντα τα πρώτα 15-20 δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση κυρίως γιατί υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κυρίως στα πρόωρα βρέφη. Ο Οργανισμός βέβαια υποστηρίζει πώς τα πρόωρα και άρρωστα μωρά θα επωφελούνταν περισσότερο από μια παρατεταμένη ροή αίματος από τον πλακούντα που θα επέτρεπε το αργότερο κόψιμο του ομφάλιου λώρου. Ένας άλλος φόβος είναι η νεογνική πολυκυτταραιμία δηλαδή ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως μητρικός διαβήτης ή ενδομήτριος περιορισμός.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το κόψιμο του ομφάλιου λώρου μετά το 1 λεπτό για όλες τις γεννήσεις εκτός από περιπτώσεις ασφυξίας του βρέφους όπου υπάρχει ανάγκη για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.
Πηγή:Díaz-Castro J.,Florido J., ,Garrido-Sánchez M.,Padilla C., De Paco C.,Navarrete L.,Ochoa J.J. “The Timing of Cord Clamping and Oxidative Stress in Term Newborns” Pediatrics 2014; 134:2 257–264; published ahead of print July 14, 2014, doi:10.1542/peds.2013-3798