Μαθήματα βρεφικού μασάζ
Εισαγωγή
Πως πρέπει να κοιμάται το μωρό σας; Μια πολύ σημαντική και συχνή απορία των γονέων σχετικά με την ασφάλεια και καλή υγεία του νεογέννητου μωρού. Μην ανησυχείτε και δεν είναι τόσο δύσκολο ούτε πολύπλοκο να αποφύγετε λάθη. Εστιάστε στην οδηγίες των διεθνών συλλόγων παιδιατρικής και ασφάλειας για παιδιά και βρείτε την χρυσή τομή για ήρεμες, ήσυχες και κυρίως ασφαλής νύχτες.
Θέση ύπνου και μωρό
Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση ύπνου για το μωρό σας;
Η ασφαλέστερη με διαφορά θέση ύπνου για το μωρό σας είναι η ύπτια θέση. Εφαρμόζοντας αποκλειστικά την θέση αυτή κατά την διάρκεια του ύπνου του μωρού σας μειώνεται έως 53% την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου για τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Γιατί όχι στο πλάι;
Πιστεύεται λάθος από τους περισσότερους γονείς πως η θέση στο πλάι είναι ασφαλέστερη καθώς θα προλάβει τυχόν αναρρόφηση υγρών που προκύπτει λόγω παλινδρόμησης τροφής από το στομαχάκι του μωρού σας. Σύμφωνα με έρευνες κανένα υγιές μωρό δεν μπορεί να προφυλαχθεί από τις αναγωγές λόγω της θέσης του στον ύπνο. Επιπλέον η πλάγια θέση ενισχύει την εισπνοή αερίων που προ ολίγου εκπνεύστηκαν από το μωρό σας και έτσι να προκληθεί υπερκαπνία και υποξία στο ίδιο. Όταν το μωρό σας τοποθετείτε σε πλάγια θέση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να στρέψει το σώμα του προς μια θέση μπρούμυτα με το πρόσωπο ανάμεσα στα αντικείμενα που το περιβάλλουν. Έτσι η θέση αυτή έχει χαρακτηριστεί η πλέον επικίνδυνοι για το μωρό σας.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Γιατί όχι μπρούμυτα;
Η θέση μπρούμυτα φαίνεται να μειώνει την φυσιολογική απώλεια θερμοκρασίας από το σώμα του μωρού σας και έτσι να οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίαςτου. Στην θέση αυτή παρατηρείται επίσης μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου ειδικά στα βρέφη 2-3 μηνών. Τοποθετώντας το μωρό σας μπρούμυτα αυξάνεται κατά πολύ την πιθανότητά του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου λόγω αυξημένης πιθανότητας ασφυξίας.
Εάν το μωρό σας λόγω κάποιας πάθησης έχει ανάγκη από διαφορετική θέση ύπνου ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει πάνω σε αυτό .
Πάντα να τοποθετείτε το μωρό σας σε ύπτια θέση ειδικά όταν δεν βρίσκεται κάτω από την αυστηρή σας επίβλεψη.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Είναι ίδια η θέση και για τα πρόωρα νεογνά;
Τα πρόωρα νεογνά δεν διαφέρουν στις ανάγκες τους από τα τελειόμηνο κατά την διάρκεια του ύπνου τους. Μετά τις 32 εβδομάδες όλα τα μωρά που βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση θα πρέπει να εφαρμόζουν την ύπτια θέση. Η θέση αυτή θα πρέπει να συνεχίζετε να εφαρμόζεται από τους γονείς και μετά την έξοδο από την μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών κανονικά όπως και σε ένα τελειόμηνο νεογνό.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Από πότε ξεκινάμε να βάζουμε τα μωρά σε ύπτια θέση;
Αμέσως μετά την γέννηση τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται σε ύπτια θέση. Η πλάγιες ή πρόσθιες θέσεις ύπνου δεν έχει αποδειχθεί πως βοηθούν την απόχρεμψη των βλεννών που το μωρό έχει απορροφήσει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν φαίνεται να προστατεύουν έναντι των εισροφήσεων.
Εν ολίγοις η πρακτική αυτή της ύπτιας θέσης πρέπει να ξεκινά από το μαιευτήριο.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Τι γίνεται στην περίπτωση που το μωρό σας ξεκινήσει να γυρνάει μόνο του;
Περίπου στους 4-6 μήνες η νευρολογική ανάπτυξη και ωρίμανση των βρεφών τους επιτρέπει να αλλάζουν θέση μόνα τους κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αλλαγή αυτή είναι φυσιολογική και δεν συνίσταται η επιμονή στην αλλαγή της θέσης του μωρού σας σε αυτές της ηλικίες. Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου σπανιότερα εμφανίζεται μετά τους 4 μήνες της ζωής. Η αλλαγή δε της στάσης του μωρού σας μπορεί να του προκαλεί διαταραχή στον ύπνο και δυσαρέσκεια και να το οδηγήσει σε πλήρη αποστροφή της ύπτιας θέσης.
Για να αποφύγετε τους κινδύνους απομακρύνεται από το μωρό σας λούτρινα κουκλάκια, μαλακές κουβέρτες που χρησιμοποιούνται σαν υποσέντονα και μαξιλάρια. Μην χρησιμοποιείται σφηνάκια ή πετσέτες για να διατηρήσετε την θέση του μωρού σας. Η χρήση τους φαίνεται να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Πότε μπορεί το μωρό σας να αλλάζει θέση ή να βρίσκεται μπρούμυτα;
Το μωρό σας συνίσταται να βρίσκεται κάποιες ώρες κατά την διάρκεια των ωρών που είναι ξύπνιο και μπρούμυτα κάτω από την αυστηρή σας επίβλεψη και ποτέ στον ύπνο του μέχρι τους πρώτους 4-6 μήνες. Η αλλαγή της θέσης αυτής θα αποτρέψει την δημιουργία πλαγιοκεφαλίας, μίας συχνής πλαστικοποίησης της κεφαλής των μωρών που συμβαίνει λόγω της μόνιμης ύπτιας ή πλάγιας θέσης τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να εφαρμόζεται την πρόσθια θέση στο μωρό σας αλλά σίγουρα πρέπει να το κάνετε τις ώρες που τον μωρό σας δεν κοιμάται και ενώ το επιβλέπεται επαρκώς.
Μπορείτε να τοποθετείτε το μωρό σας μπρούμυτα ή και στο πλάι τις ώρες που είναι ξύπνιο και εφόσον εσείς το επιβλέπεται στενά. Με την εναλλαγή των θέσεων καθώς το μωρός σας μεγαλώνει μπορείτε να συμβάλλεται στην ομαλότερη ανάπτυξη του κρανίου του και την αποφυγή πλαγιοκεφαλίας αλλά και στην βελτίωση της νευρολογικής του ανάπτυξης καθώς το ίδιο μαθαίνει να στηρίζει το κεφαλάκι και το σώμα του με τα χέρια.
Posted in: Θέση ύπνου και μωρό
Πηγή
American Academy of Peadiatrics, 2013, SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment
American Academy of Peadiatrics,2012,Why Back is Best
American Academy of Pediatrics, Safe sleep for Babies video,
American Academy of Pediatrics, A Child Care provider’s Guide to safe sleep.