Το φυσιολογικό φαινόμενο του τοκετού αποτελεί αντικείμενο πολλών επιστημόνων για την ταυτοποίηση της καταλληλότητας και των οφελών του σε οποιαδήποτε επιπλοκή της κύησης. Η προωρότητα αποτελεί μια από τις πιθανές επιπλοκές και είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος γέννησης των πρόωρων νεογνών.
Ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα του τοκετού των πολύ πρόωρων νεογνών που γεννήθηκαν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή.
Στην έρευνα συμμετείχαν 4532 μονήρης κυήσεις από 25 έως 32 εβδομάδων εγκυμοσύνης που είχαν ενδείξεις πρόωρου τοκετού. Στο γκρουπ των κυήσεων με κεφαλική προβολή (όταν το κεφαλάκι του μωρού είναι προς τα κάτω),το 79% έκανε προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό και το 84% πέτυχε σε αυτή την προσπάθεια, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στην νεογνική θνησιμότητα.
Στο γκρούπ των γυναικών που το μωρό βρισκόταν σε ισχιακή προβολή ( με το ποπό προς τα κάτω) , μεταξύ 25 και 28 εβδομάδων 31,7% έκαναν προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό και το 27,6% ήταν επιτυχής. Ωστόσο η νεογνική θνησιμότητα ήταν μεγάλη (25,2% έναντι 13,2%). Μεταξύ των κυήσεων με ισχιακή προβολή από 28 έως 32 εβδομάδων, 30,2% έκαναν προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό και μόνο το 17,2% αυτών ήταν επιτυχής. Και πάλι η νεογνική θνησιμότητα ήταν ανεβασμένη (από 1.5% σε 6%).
Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού σε πολύ πρόωρα νεογνά (ηλικία κύησης <32 εβδομάδες) με κεφαλική προβολή έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας χωρίς να παρουσιάζει διαφορές στην νεογνική θνησιμότητα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης καθιστούν ασφαλή τον φυσιολογικό τοκετό σε νεογνά με κεφαλική προβολή που γεννιούνται πριν τις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης.
Πηγές<<Ενημερωθείτε για το φυσιολογικό τοκετό και πως θα μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε στα μαθήματα προετοιμασίας για νέους γονείς – ανώδυνου τοκετού στο all4baby@center>>
Reddy, UM., et.al., Am J Obstet Gynecol, 2012, Neonatal mortality by attempted route of delivery in early preterm birth. Vol 2, Page 207.